9 Aylık Bebek Gelişimi

16.11.2022
540
9 Aylık Bebek Gelişimi
REKLAM ALANI

Bebeklerin 9. ayı artık yaşlarının dörtte üçünü tamamladıkları dönemdir. Bu sebeple gelişimlerinde ciddi farklar gözlemlenir. 9 aylık bir bebek gelişimi artık daha meraklı, araştırmacı bir tutum sergiler. Etrafında gördüğü her nesne ya da kişi onun için keşfedilmeyi bekleyen bir şeydir. Bu sebeple her şeye dokunmak belki ağzına almak ama muhakkak anlamak ister.

Aynı zamanda kaslarını daha iyi kullanabilen 9 aylık bebek, emeklemeye de başlamıştır. Emekleme eylemi her bebek için değişiklik göstermektedir. Bazı bebekler emekleme konusunda daha iyi olup, emeklerken oyuncağını da taşıma ya da emekleyerek merdiven çıkma gibi refleksler gösterebilir.

ARA REKLAM ALANI

Aynı şekilde 9 aylık bir bebek bir yere tutunarak ayağa kalkmaya da çalışabilir. Bu sebeple bu aylarda bebekler daha çok tehlikelere açık hale gelebilmektedir. Dikkat ve kontrole daha çok ihtiyaç duyarlar. Bazı bebeklerin emekleme ve ayağa kalkmaya uğraşma durumları farklı olabilir. Bunlar tam bireysel gelişim süreçleridir.

9 aylık bebek gelişimi
9 aylık bebek gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi için Uyku ve Beslenme

9 aylık bir bebek, 6 aylık iken ihtiyaç duyduğu kadar anne sütüne ihtiyaç duymasa da yine de 9 aylık bir bebek için de en besleyici gıda anne sütüdür. Bebek, bu süreçte de olabildiğince anne sütü ile beslenmelidir. Fakat anne sütü ile beslenmesi eskisi kadar sık olmayabilir.

9 aylık bir bebek genelde anne sütü ile sabah, öğle, akşam gibi günde üç kez beslenmektedir. Bunun dışında bebeğin ek gıdaya da ihtiyacı vardır. Bu sebeple 9 aylık bir bebeğe katı besin takviyesi yapmak gerekmektedir. Bunun için tüm besin gruplarından ara ara öğünler programlamak uygun olacaktır. Bu öğünlere ara öğün şeklinde meyve ya da sağlıklı atıştırmalıklar ilave etmekte faydalı olacaktır.

Tüm bu beslenme süreci sürekli bebeğin gözlemlenmesi ile ona göre şekillenmelidir. Çünkü her bebeğin gelişimi ve ihtiyaç duyduğu şeyler farklıdır. Bu sebeple bebeklerin uyku ve beslenme düzeni içintamamen bireysel ve bebeğe özel olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Bazı bebeklerde ya da hastalık gibi bazı durumlarda değişiklik göstermek ile birlikte 9 aylık bir bebek tüm gece uyumaktadır. Ayrıca gün içerisinde de birkaç kez birkaç saatlik uykuları olur. Özellikle uyumadan hemen önce besin almamasına dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca bebek, 2 yaşına kadar anne babası ile aynı odada uyuyabilir. Hastalık gibi durumlarda saate ve normal düzenine bakmaksızın bebeğin uykusu geldiğinde uyuması sağlanır.

9 aylık bebek gelişimi
9 aylık bebek gelişimi

9 Aylık Bebeklerin Gelişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bebeklerin kendi dönemlerine göre farklı gelişim özellikleri vardır. 9 aylık bebekler için de durum böyledir. 9 aylık bir bebek emekleyebilir. Bazen bir yerden tutunup ayağa kalkar. Katı gıda ile beslenmeye başlayabilir. Bazı heceleri tekrarlayabilir. Fakat iki yaşına kadar konuşmayı sökmesi beklenmez.

Bunun dışında meraklı ve gözlemci bir yapıdadırlar. Tüm gece ve gün içerisinde birkaç kez birkaç saat uyurlar. Daha çok iç içe geçmeli oyunları severler. Tüm bu özellikler genel hatlarıyla böyledir. 9 aylık bebeğin gelişiminde dikkat edilmesi gerekenler denildiğinde ilk şey, bebeğin gözlemlenmesi ve takibidir.

Gelişim söz konusu olduğunda belli özelliklerden bahsedilmektedir. Fakat her bebeğin gelişimi kendine has olduğundan bebeğin gözlemlenmesi ve ona uygun bir takip yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte bilişsel ve davranışsal gelişimini destekleyecek oyunlar oynatmak önemlidir. Büyük parçalı legolar ve bu legoları içine atıp çıkaracağı bir kova almak güzel olabilir.

Bununla birlikte büyük bir araba almakta iyi bir seçenek olacaktır. Böylece arabayı ittirirken kas gelişimi desteklenecektir. Tüm bunlara ilave olarak bebek, belli periyotlarda kontrole götürülmelidir. Böylece gelişimi daha profesyonel takip edilir ve gelişimini destekleyecek planlar daha sağlıklı kurulmuş olur.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.