Bebeğinizin Aylık Beslenme Bilgileri

Bebeğiniz doğdu. Beslenmesinden temizliğine, uyumasından temizliğine kadar her konuda sana ihtiyacı var. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme için bebeklerin aylık beslenme detayları hakkında bilgi sahibi olmanız sizler için çok değerli.
Beslenme, bebeğinizin sirkadiyen ritmini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Bebeğiniz için çeşitli ve dengeli beslenme, güçlü bir bağışıklık sağlayacaktır. Bebeğinizin beslenme gibi uyku ve oyun rutinlerini sürdürmesi önemlidir. Beslenme, oyun ve uyku rutini ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir, fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyebilirsiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun süresi hakkında bilgi almak için “Bağışıklığı Destekleyin, Ritminizi Koruyun” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğinizi ayına ve boyuna göre beslemelisiniz. Bebeğinizin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini unutmayın. Bağışıklık sistemi gelişmemiş olarak dünyaya gelen bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü ile besleyebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve sirkadiyen ritmini korumasını sağlarsınız. Anne sütü eksik veya yok ise doktorunuza danıştıktan sonra bebeğinizin beslenmesini aya özel prebiyotik içerikli devam sütü ile destekleyebilirsiniz.
Bebeğinizi büyütürken ay ay bebeğinizi neyle besleyeceğinizi ve nelere dikkat ederek beslemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bunun için bebeklerin hangi ayda ne yemesi gerektiğine dair önemli bilgiler içeren yazımızı okumaya devam edin.
1 Aylık bebek beslenme rutini
Bu ay bebeğiniz oldu. Hem siz hem de bebeğiniz çok heyecanlısınız. Bebeğinizin sağlığı ile ilgili birçok şeye dikkat ediyorsunuz ve beslenme her şeyden önce geliyor. 6 ay süren “tek” anne sütü macerasına merhaba! Yeterli ve çeşitli beslenme en az bebeğinizin beslenmesi kadar önemlidir. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmak için dengeli beslenmeli ve “Bebekler bir aylıkken nasıl beslenmeli?” diye sormalısınız. Sorusuna en iyi cevapları vermeleri gerekir. İşte 1 aylık bebeklerin beslenme rutini ile ilgili önemli detaylar;
- Mümkünse bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü verin.
- İnek ve keçi sütünün özellikle anne sütünün verilemediği yaşamın ilk yıllarında kullanılmaması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm tıp otoriteleri tarafından kabul edilmiş bilimsel bir gerçektir. Keçi sütü, inek sütüne benzer içeriğe sahip olduğu için yaşamın ilk yılında bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır. Anne sütü yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.
- Her bebeğin farklı beslenme alışkanlıkları olsa da yeni doğan bebekler genellikle 2-3 saatte bir acıkırlar. Bu yeme aralıklarına uymaya çalışın.
- Emzirmeden önce bebeğinizin rahat ve sakin olduğundan emin olun. Bebeğiniz uyanık, temiz ve beslenmeye hazır olmalıdır.
- Emzirirken her iki memeden de süt verdiğinizden emin olun. Emzirirken meme ucunun ve çevresindeki kahverengi halkanın bebeğin ağzını tamamen kapattığından emin olun.
- Emzirdikten sonra bebeğinizin gazını çıkardığınızdan emin olun. Bu bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır.
- Bebeğinizi düzenli emzirmeli, dengeli beslenmeli, dinlenmeli ve stresten uzak durmalısınız.
- Emzirme döneminde beslenme ihtiyacınız artar. Besin değeri yüksek besinleri tercih etmeli, sağlıksız yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.
- Anne sütünü arttırmanın en sağlam yolu yeterli ve çeşitli beslenmedir. Ayrıca doğru beslenme süt miktarını artırır ve içeriğini zenginleştirir.
- Yeterli süt üretimi için günde en az 2 litre sıvı tüketmelisiniz.
- Emzirirken alkol ve sigara tüketmemelisiniz.
- Emzirme döneminde su dışında süt ve doğal meyve suları gibi besin değeri yüksek içecekleri de tercih edebilirsiniz. Güçlendirilmiş süt, sulu kalmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, protein ve kalsiyum gibi diğer besinlerin emilimini de destekler.
- Doktorunuz herhangi bir nedenle ilaç verdiyse, emzirdiğinizi mutlaka belirtin.
- Günlük 1 bardak Lactamil diyetinizi destekler. Lactamil özellikle emziren anneler için kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitaminleri içeren sütlü içecektir.
- Lactamil çayı, içerdiği 6 vitamin ile emziren annelerin beslenmesini destekler: kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan. Ayrıca emziren annelerin artan sıvı ihtiyacını destekleyerek anne sütünün artmasına yardımcı olur.
- Her şeye rağmen anne sütünüz yetmiyorsa doktorunuza danışmalısınız.

2 Aylık bebek beslenme rutini
İlk ay olduğu gibi bebeğinize sadece anne sütü vermeye devam edersiniz. İlk aya göre bebeğinizin emme süresi daha da kısadır. Bu çok emmediği anlamına gelmez, çene kaslarının geliştiği ve artık hızlı bir şekilde süt emebileceği anlamına gelir. Emzirme sıklığı yine aynıdır. 2 aylık bebeklerin beslenme düzeni ile ilgili şu noktalara dikkat etmelisiniz;
- Bebeğinizi sadece emzirmeye devam edin. Herhangi bir nedenle emziremiyorsanız veya yeterli sütünüz yoksa, doktorunuza başvurun.
- Bebeğinizi beslemenin ilk yılında inek veya keçi sütü kullanmamalısınız. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda doktorunuza danışmalısınız.
- Emzirdikten sonra bebeğinizin gazını çıkardığınızdan emin olun. İlk ay olduğu gibi ikinci ayda da şişkinlik ön plana çıkar.
- Bebeğiniz 2. ayda sık sık kusabilir. Bunun için bebek beslendikten sonra bir süre dik tutulmalıdır.
- Bu süre zarfında bebeğinizi düzenli olarak emzirmeli, dengeli beslenmeli, dinlenmeli, stresten uzak durmalı ve bol sıvı tüketmelisiniz.
- Yeterli ve çeşitli beslenme anne sütünün miktarını, içeriğini ve süresini etkiler. Günlük 1 bardak Lactamil ile diyetinizi destekleyebilirsiniz. Yeterli, çeşitli ve dengeli bir şekilde beslenen anne sütü ile bebeğin gelişimi idealdir.
- Emziren anneler için Özel Lactamil; Kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitaminlerini içeren sütlü bir içecektir.
- Lactamil çayı, içerdiği 6 vitamin ile emziren annelerin beslenmesini destekler: kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan. Ayrıca emziren annelerin artan sıvı ihtiyacını destekleyerek anne sütünün artmasına yardımcı olur. Ancak anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.
- Doktorunuz herhangi bir nedenle ilaç verdiyse, emzirdiğinizi mutlaka belirtin.
- Bebeğinizin kakasının rengi ve yoğunluğu günden güne değişebilir. Bebek dışkısı çeşitli renklerde olabilir, örn. B. yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı veya siyah. Bazı renkli kakalar tamamen normalken, bazı renkli kakalar doktor ziyareti gerektiren durumların bir işareti olabilir. Kaka yoğunluğu, bebeklerde kabızlık veya ishal gibi tıbbi durumlara dair ipuçları sağlayabilir.

3 Aylık bebek beslenme rutini
Bebeğiniz 3. ayına girdi ve hala anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Bu durum çalışmaya başlayan anneler için kafa karışıklığı yaratabilir. Bebeklerin bu durumdan etkilenmemesi için sağım önerilir. 3 aylık bebeklerde beslenme rutininde önemli olan bilgiler;
- İki aydır sadece anne sütü ile beslediğiniz bebeğiniz için birkaç ay daha bu beslenme planına uymalısınız.
- Çalışan bir anne iseniz, muhtemelen bu ay işe geri döneceksiniz. Bu nedenle anne sütüne geçebilirsiniz. Sağdığınız anne sütünü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.
- İş hayatınıza başladıktan sonra stresten uzak durmaya ve boş zamanlarınızda dinlenmeye çalışın. Stres, bebeğinizin beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilecek süt üretiminizi azaltabilir.
- Sahip olduğunuz süt miktarı ve içindeki değerler beslenme şeklinizle doğru orantılıdır. Bu nedenle dengeli beslenmeli, sigara ve alkolden uzak durmalısınız.
- Günlük 1 bardak Lactamil diyetinizi destekler. Kalsiyum, demir, folik asit ve B, C ve D vitaminleri içeren bu formül özellikle emziren anneler için beslenmenize destek olur.
- Hala bol miktarda sıvıya ihtiyacınız var. Bu nedenle Lactamil çayı ise kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan otu olmak üzere 6 vitamin içerir ve emziren annelerin hidrasyon ihtiyacını destekleyerek anne sütünün artmasına yardımcı olur.
- Her şeye rağmen anne sütünüz yetmiyorsa doktorunuza danışmalısınız.

4 Aylık bebek beslenme rutini
Artık bebeğinizin ilk aydan bugüne gelişimini net bir şekilde görebilirsiniz. Güler, size yanıt verir ve motor becerilerini gösterebilir. Bu değişikliğe beslenme eklenecek. 4. ayda bebek beslenmesi diğer aylardan farklı olabilir. İşte 4 aylık bebeklerin beslenme rutini ile ilgili önemli detaylar;
- Bu süre zarfında emzirmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizin beslenmesinin ilk yılında inek sütü ve keçi sütü kullanılmamalıdır.
- 4 aylık diyet ile emzirme araları daha uzun olabilir.
- Bebekten bebeğe değişmekle birlikte 4 aylık bir bebek günde 4-6 defa anne sütü içerek doyabilir.
- Bebeğiniz daha kısa aralıklarla daha fazla süt içecek. Bunun için yeterli miktarda süte ihtiyacınız var.
- İlk 3 ayda sürekli olan gaz çıkarma vakaları bu dönemde de devam eder ancak bebeğin bu konuda daha rahatladığını görebilirsiniz.
- Bebeğiniz 6 aylıktan küçüktür ve sadece anne sütü ile beslenmeye devam edilmelidir. Doktorunuz özel durumlarda tamamlayıcı gıdalar önermedikçe katı gıdalara başlamayın.
- Yeterli ve çeşitli beslenme anne sütünün miktarını, içeriğini ve süresini etkiler. Bu süre zarfında tamamlayıcı gıdalara geçiş yapmadığınız için bebeğinizin daha çok süte ihtiyacı vardır. Bunun için dengeli beslenmeye devam etmelisiniz.
- Özellikle emziren anneler için kalsiyum, demir, folik asit ve B, C ve D vitaminleri içeren bir süt içeceği olan Lactamil annelere bu konuda yardımcı olabilir. Günlük 1 bardak Lactamil tüketimi beslenmenizi destekler.
- Emziren annelerin artan sıvı ihtiyaçlarını karşılamalarına ve sütlerini artırmalarına yardımcı olan Lactamil çayını da sevebilirsiniz.
- Her şeye rağmen anne sütünüz yetmiyorsa doktorunuza danışmalısınız.

5 Aylık bebek beslenme rutini
Bebeğinizin katı gıdaya geçmesine az kaldı! Ama yine de onun için en uygun besin anne sütüdür. Bu süre zarfında bebeğiniz 4. aya göre daha kısa aralıklarla daha fazla anne sütü içecektir. Bu süre zarfında onu izlemeli ve katı gıdalara geçiş eğilimini kontrol etmelisiniz. Yediğiniz yemeğe uzanıyor ve ağzıyla çiğneme hareketleri yapıyorsa 6. ayın sonunda fazladan yemeğe hazır demektir. 5 aylık bebeklerde beslenme rutininin detayları şu şekildedir:
- Bu dönemde bebeğinizin ihtiyacı olan tek şey anne sütüdür. Bu süre zarfında inek ve keçi sütünden de kaçınmalısınız.
- Bebeğinizin hala çok fazla anne sütü ihtiyacı olduğundan, süt üretiminizi artıran besinlerle desteklenen sağlıklı beslenmeli, sigara, alkol gibi sütünüzü azaltan ve kalitesini etkileyen maddelerden uzak durmalısınız.
- Özellikle emziren anneler için kalsiyum, demir, folik asit ve A, C, D ve E vitaminleri içeren bir süt içeceği olan Lactamil veya kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan otundan elde edilen 8 vitamin içeren Lactamil çayı anneleri desteklemek için düşünülebilir.
- Her şeye rağmen anne sütünüz yetmiyorsa doktorunuza danışmalısınız.

6 Aylık bebek beslenme rutini
Ve tamamlayıcı gıda sezonu açıldı! Bebeğiniz ilk birkaç gün katı yiyeceklere hemen alışamayabilir. acele etme Ancak 6. aydan itibaren ek besinlerle takviye edilebileceğini unutmayın. Bu süre zarfında en yaygın inanış, katı gıdalara geçen bebeğin daha az anne sütüne ihtiyaç duyduğu yönündedir. Aksine bebeğin yine de anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyacı vardır ve bebeğin ana besini anne sütüdür. Tamamlayıcı gıda, ara öğünlerde sadece bebeğin beslenmesini destekler.
- Anne sütüne ek olarak bebeğinizin hareketleri daha fazla gıdaya hazır olduğunu gösterebilir. Dik oturmak, masadaki yemeğe uzanmak, ne yediğinizi merak etmek, hatta ağzınızı şapırdatmak bile size ipucu verebilir.
- Bebeğiniz katı yiyecekleri dışarı itiyor ve yutmuyorsa, bu tür beslenmeye hazır olmayabilir. Bu an için ısrar etmek yerine 1 hafta 10 gün sonra tekrar deneyin. Bebekler 7 aylık olana kadar katı gıdalara alışamayabilirler, bu oldukça normaldir. Bazen kaşık yerine parmakla besleme çözüm olabilir.
- İlk 6 ayda bebeğinizin en çok anne sütüne ihtiyacı vardır. Bebek beslenme ihtiyacının 4/5’ini (3 ana öğün ve bazı ara öğünler) anne sütü ile karşılar.
- Ek gıda şu anda tek başına yeterli değildir; Bu nedenle bebeğinizi anne sütü ile beslemeye 6. aydan sonra da düzenli olarak devam etmelisiniz. Emzirmek mümkün değilse doktorunuza danışın.
- İlk yiyecekler tadım olarak kabul edilebilir. Katı gıdalara yoğun bir başlangıç, sindirim sorunlarına ve bebeğinizin anne sütünden mahrum kalmasına neden olabilir. Bebeğinize katı gıdaları 1-2 tatlı kaşığı şeklinde vermeye başlayabilirsiniz.
- Bu süre zarfında bebeğinize günde en fazla 2 öğün fazladan verebilirsiniz. Her öğünde verdiğimiz ekstra mama miktarı minik bir biberon (1 çay bardağı) boyutunu geçmemelidir.
- Gün içinde yeni başladığınız katı gıdaları 3-4 gün deneyin, böylece alerjiniz veya sindirim probleminiz olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Patlıcan ve baklagiller ancak 2 yaşında yenilmelidir. Bal 1 yaşından önce tüketilmemelidir.
- Yemeklerinizde ilave baharat, salça ve tuzdan kesinlikle kaçınmalısınız.
- Bebeğinizin hamilelik sırasında beslenmenizden depoladığı seviyeler bu ayda azalmaya başlar ve bebeğin demir ihtiyacı özellikle keskin bir şekilde artar. Bu nedenle besinlerin demir açısından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda doktorunuza danışmanızı öneririz.
- Bebeğinize önce elma, armut, havuç, şeftali, ardından muz, portakal ve mandalina gibi meyveleri vermeye başlayabilirsiniz. Meyveleri tek tek tadabilir ve alerjik etkisi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Alerjik etkisinden dolayı kivi, nar ve çilek sadece 1 yaşından itibaren tavsiye edilmektedir.
- C vitamini demir emilimini arttırır. Bebeğinize demir açısından zengin yiyecekler ve C vitamini açısından zengin meyveler yemekle aynı anda veya yemekten sonra verdiğinizden emin olun.
- Öncelikle sebze olarak; Patates, havuç, kabak, bezelye, brokoli, kabak, enginar verebilirsiniz.
- Aptamil süt ve tahıl takviyeleri A, B1, B6 vitaminleri, biotin, D3, C, E, kalsiyum, demir ve iyot mineralleri ile bebeğinizin beslenmesini destekler. Bebeğiniz için lezzetli bir atıştırmalık alternatifidir.
- Her şeye rağmen anne sütünüz yetmiyorsa doktorunuza danışmalısınız.
- Ek beslenmeye geçiş ile birlikte bebeğinizin kakasının rengi ve yoğunluğu değişebilir. Bebek dışkısı çeşitli renklerde olabilir, örn. B. yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı veya siyah. Bazı renkli kakalar tamamen normalken, bazı renkli kakalar doktor ziyareti gerektiren durumların bir işareti olabilir. Kaka yoğunluğu, bebeklerde kabızlık veya ishal gibi tıbbi durumlara dair ipuçları sağlayabilir.
7 Aylık bebek beslenme rutini
7. ayda bebeğinizin ek gıdalara alıştığını bebek beslenme tablosunda görebileceğiniz için daha zengin bir menü oluşturabilirsiniz. Bu süre zarfında anne sütü hala ana besindir ve bebek beslenme ihtiyacının 4/5’ini (3 ana öğün ve bazı ara öğünler) anne sütünden karşılar. Buna göre 7 aylık bebeklerin beslenme düzeni hakkında şunlara dikkat etmelisiniz;
- Bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Anne sütü yeterli değilse keçi ve inek sütüne başvurmamalısınız. Diyetinizi doktorunuza danışarak devam sütü ile destekleyebilirsiniz.
- 6. ayda olduğu gibi 7. ayda da günde en fazla 2 öğün ek yeme kuralına uyulmalıdır.
- Artık bebeğinize ev yapımı tarhana, yayla ve şehriye çorbası yedirmeye başlayabilirsiniz. Hazırladığınız çorbalara yağsız kıyma veya kuzu eti ekleyebilirsiniz. Çorbalara asla salça, baharat veya tuz eklemeyin.
- Artık güne başlamak için bir yemeğiniz var. En güzel bebek kahvaltısı tarifleri ile onu harika bir güne hazırlayın.

8 Aylık bebek beslenme rutini
Bebeğiniz muhtemelen artık ek gıda dönemindedir ve katı gıdalara alışmıştır. Ama yine de ana besin anne sütüdür. Bebeğiniz ek besinlere alıştıktan sonra bile iştahı 8. aya kadar azalabilir. Bu rahatsızlık çocukluk çağı hastalıklarının habercisidir. 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlayan bebeklerin bile 8. aya kadar belirgin diş çıkarma belirtileri olacak ve bu da beslenmelerini etkileyecektir. Aşağıdaki 8 aylık bebek besleme rutini detayları önemlidir;
- Bebeğiniz katı yiyeceklere alışmış olsa bile anne sütü önceliğini korur. Günde en fazla 2 öğün fazladan 1 bebek kavanozu (1 çay bardağı) verebilirsiniz.
- Bebeğinizin bu dönemde bağımsızlık göstermesine hazırlıklı olun. Aniden yemeğini istemezse veya kaşığı reddederse bunu sorun yapmayın. Muhtemelen çocukluk hastalıklarının huzursuzluğunu ve iştahsızlığını yaşıyor.
- Acıktığında ve keyfi yerindeyken ona yemek yedirmeyi deneyin. Kaşığı reddederse onu parmakla beslemeyi de deneyebilirsiniz.
- Bebeğinize bu dönemde mercimek çorbası vermeye başlayabilirsiniz. Ancak bal, patlıcan, tuz, salça, keçi sütü ve alerjen meyveler bu süre zarfında menünüzde bulunmamalıdır.
9 Aylık bebek beslenme rutini
6. ayda başlayan ve 9. ayda da devam eden diş çıkarma sorunları devam etse de artık tamamlayıcı beslenmenin 2. fazındasınız. Yine de emzirmeye devam etmelisiniz, ancak ek besin miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize daha zengin menüler sunmanın zamanı geldi. İşte 9 aylık bebekler için bazı beslenme rutini ipuçları;
- Artık bebeğiniz ek gıdalara alıştı ve farklı tatlar tadabiliyor. Tamamlayıcı gıdaya geçişi nispeten tamamlandı ve beslenme süreleri daha rahat hale geliyor.
- Bu süre zarfında %50 anne sütü ve %50 ek gıdalardan oluşan diyetinizi bir araya getirebilirsiniz.
- Her öğünde 1 biberon (1 çay bardağı) miktarı devam etse bile öğün sayısını artırabilirsiniz. Bu süre zarfında ek öğünler 2’den 3’e çıkarılabilir.
- Tereyağını yemeklerinize katmaya başlayabilirsiniz. Haftada 3-4 gün 1 tatlı kaşığı tereyağı takviyesi almanız yeterlidir.
- Bebeğinizin yediği besin çeşitliliğini artırsanız bile alerji yapan meyve, patlıcan, yumurta beyazı, bal, inek ve keçi sütünden uzak durmalısınız.
- Bu dönemde beslenme çeşitliliğini artırmak sindirim ve reflü problemlerinin artmasına neden olabilir. Bu süre zarfında ilk öğün için 3 gün bekleme kuralına uymalı ve etkisini takip etmelisiniz.
10 Aylık bebek beslenme rutini
Artık birçok dişinin çıktığını görebilirsiniz. Bu ona verebileceğiniz yiyecek çeşitliliğini artırır ve menüyü zenginleştirir. Ancak yine de aldığı takviye kadar anne sütüne ihtiyacı vardır. Artık sevdiği ve yemeyi sevdiği yiyeceklere cevap verebilir. Neyse ki hala sütünüzü çok seviyor…
- Bebeğinizin her geçen gün büyüdüğünü ve dişlerinin çıktığını görmesi, onun emmeyi bırakacağı anlamına gelmez. Tıpkı geçen ay olduğu gibi bu ayda da anne sütünden fazlasıyla faydalanmalı.
- Anne sütü hariç ideal öğün sayısı üçtür. Öğünlerinize günde toplam 3 bebek kavanozu (3 çay bardağı) verebilirsiniz.
- Anne sütü bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamaya devam edecektir, bunun dışında Aptamil’in tam yağlı süt müsli takviyesi ve kavanoz püre bebeğiniz için uygun atıştırmalıklardır.
- Bu aydan itibaren bebeğinizin sebze çorbasına karnabahar, lahana, pırasa, baklagil püresi ekleyebilirsiniz.
- Bebeğiniz bu dönemde ev yapımı yumuşaklığına uygun yemekleri de yiyebilir. Yemek üzere olduğu yemeğe tuz, baharat veya salça eklememelisiniz.
- Pişmiş ve ayıklanmış sebzeleri çiğnemeye çalışması ve dişlerini kullanması için verebilirsiniz. Bu besinleri kendisi tüketebilecektir.
- Et ve balık servis edecekseniz derisini ve yağını ayırıp küçük lokmalara bölerek servis edebilirsiniz.

11 Aylık bebek beslenme rutini
Bebeğiniz artık bardağını, kaşığını ve çatalını kullanmaya başlayabilir. Daha güçlü dişleri ve sindirim sistemi ile birçok lezzeti tadabilir. Elbette sağlıklı beslenmesini emzirmeye devam etmesi onun için çok önemli. İstediği zaman emzirmek, onun sağlıklı beslenmesi için yapabileceğiniz en iyi şeydir. 11 aylık bebeklerin beslenme rutini ile ilgili aşağıdaki bilgileri dikkate almayı unutmayın;
• Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz. Emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.
- Anne sütü hariç ideal öğün sayısı üçtür. Yemeklerinizi 3 adet küçük bebek kavanozu (3 çay bardağı) kadar verebilirsiniz.
- Bebeğiniz başta farklı şekillerde rahatlayabilir. Örneğin parmağını veya başka bir cismi emebilir. Bu davranışları bir süreliğine normal ve sağlıklı kabul etmelisiniz. İlerleyen aylarda da devam ederse, bebeğinizin dikkatini ona uygun parmak gıdalarla oyalayarak emmeyi bırakmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Artık bebeğinizin yemek saatlerinde kendi kendine beslenmesine izin vermelisiniz. Bir kaşık tutmasını sağlayın, ona bir bardak verin ve ağzına getirin. Kendi yeme alışkanlıklarını geliştirmelerine ve kollarını ve ellerini uzatma becerilerini geliştirmelerine izin verin. Ona zarar vermeyecek ve kırılması zor olacak özel bebek tabaklarının kullanılması uygundur.
12 Aylık bebek beslenme rutini
Ve şimdi yakında 1 yaşında olacak. Emzirmeyen bebeğinizi istediği zaman emzirebilirsiniz. Bu süreç 2 yıla kadar sürebilir. 1 yaşındaki bebeklerin beslenmesi diğer aylara göre oldukça farklıdır. Artık sizinkine çok yakın bir zevki var. Peki 1 yıllık beslenme rutini nasıl olmalı? Buna göre 12 aylık bebeklerde beslenme detayları şu şekilde:
- Bebeğinizin sağlıklı bir gelişime sahip olması için 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz. Emzirmenin mümkün olmadığı veya anne sütü alımının azaldığı durumlarda devam sütü ile bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz.
- 12. ayda bebeğiniz masanıza oturabilir ve az tuzlu, az yağlı, ev yapımı yemekler yemeye başlayabilir.
- Anne sütü hariç ideal öğün sayısı üçtür. Öğünlerinize günde toplam 3 bebek kavanozu (3 çay bardağı) verebilirsiniz.
- Bu dönemde en sık görülen sorun iştahsızlıktır. 1 yaşından sonra bebeğinizin büyüme hızı düştüğü için bebeğiniz daha az beslenmek isteyebilir. Bu tamamen normal bir süreçtir.
- Bal ve yumurta akı ile başlayabilirsiniz. Ayrıca omlet, pankek gibi çeşitli yiyecekleri de hazırlayabilirsiniz.
- İçerdiği nikotin nedeniyle 2 yaşına kadar bebeğinize patlıcan vermemelisiniz. Bakla ayrıca 2 yaşına kadar bebek beslenmesi için önerilmez.
- Bebeğinize sakatat, sucuk, salam vermemelisiniz.
- Kivi, nar, çilek gibi meyveler artık onun için uygun olabilir.
- Bu süre zarfında bebeğinizin dikkati çikolata, şekerleme, cips gibi sağlıksız yiyeceklere çekilebilir. Onlardan kaçınmak için diyetinize dikkat etmeniz gerekir.
- Aptamil Child 5’in içindeki Pronutra, anne sütünün yetersiz kaldığı 4. ve 2. yaşından sonra ek gıdaya ek olarak bebeğinizin beslenmesini destekler. Aptamil çocuk sütü, çocukların bu dönemdeki ihtiyaçlarına göre özel olarak hazırlanır. Çocuğunuzun inek sütünden alması gereken besinlerin yanı sıra çeşitli vitamin ve mineraller de eklenir.
- 1 yaşından sonra beslenme nasıl olmalı? 2 bardak Aptamil çocuk devam sütü 1-3 yaş arası çocuğunuzun günlük süt ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.
Tüm bu bilgilerden sonra aylık beslenme rutinini, yemesi ve yememesi gereken besinleri bilerek ideal bebek beslenme tablosunu oluşturmanızı sağlayacak noktalara dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi doğru şekilde beslemeniz de çok önemlidir. Bebeğinizi beslerken yapabileceğiniz bazı hatalar gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bebeklerin beslenmesi ile ilgili yaygın yanılgılar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.