Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri

12.12.2022
352
Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri
REKLAM ALANI

Hamileliğin en büyük ödülü, ailenize küçücük bir bireyin katılmasıdır.  Ayrıca yaklaşık 9 aylık adet dönemi de hamileliğin bir diğer güzel yanı sayılabilir.  Peki bu uzun “adet tatilleri” ne zaman sona eriyor?  Aslında, doğumdan sonra adetinizin gecikmesi veya gecikmesinin nedeni, bebeğinizi emziriyor olmanızdır.

 Hamileliğinizin yaklaşık 9 ayı boyunca ped veya tamponlara veda ettiniz.  Artık bir bebeğiniz olduğuna göre, adet döngünüzün ne zaman tekrar başlayacağını merak ediyor olabilirsiniz.  İyi haber şu ki emziren bir anne olarak bir süre adet görmediğiniz ayların tadını çıkarabilirsiniz.  Bunun nedeni, vücudunuzun anne sütü üretmesine neden olan hormonun, adet döneminizi kontrol eden hormonları baskılamasıdır.

ARA REKLAM ALANI

Doğumdan sonra neden adet görülmez?

 Lohusalık döneminde adetinizin gecikmesinin sebebi anne sütü yapıyor olmanız veya bir başka deyişle bebeğinizi emziriyor olmanızdır.  Ama bu nasıl mümkün olabilir?

 Vücutta anne sütü üretiminden sorumlu olan hormon prolaktindir.  Siz bebeğinizi emzirmeye devam ederken ve dolayısıyla anne sütü üretimi gerçekleşirken, prolaktin hormonu üreme hormonlarını baskılar.  Bu nedenle yumurtlamazsınız yani yumurtlamazsınız ve sonuç olarak adet görmezsiniz.

 Aslında bu süreci tanımlayan tıbbi bir terim var: laktasyon amenoresi.  Emzirirken adet dönemlerinin olmaması anlamına gelen laktasyon amenoresinin süresi, bebeğinizi ne sıklıkta emzirdiğiniz ve ne zaman memeden kesmeniz gerektiği ile yakından ilgilidir.

Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri
Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri

Doğumdan sonra adet görmeden hamile kalmak mümkün mü?

 Emzirme amenoresi sırasında adet kanaması durduğu için çoğu kadın bu süre zarfında hamile kalamayacağını düşünür, bu nedenle korunmasız cinsel ilişkiye girer veya emzirmeyi doğal bir doğum kontrol yöntemi olarak görür.  Bu doğru bir yaklaşım olabilir ama bir yere kadar…

 Öncelikle bu konuda en önemli şeyin emzirme olduğu unutulmamalıdır.  Bebeğe anne sütü dışında mama veya başka bir besin verilmez.  Su bile!  Bebek sık sık anne sütü ile beslenmeli ve kesinlikle sütten kesilmemelidir.  Doğumdan sonraki ilk 6 ayda işe yarayan bu yöntemin etkinliği 6 aydan sonra giderek azalmaktadır.

 Öte yandan doğurgan günlerinizin ne zaman tekrar başlayacağını da belirleyemezsiniz.  Bu önemlidir, çünkü yumurtlama adet görmeden önce gerçekleşir.  Yani, henüz adet görmemiş olsanız bile, yumurtladığınızda hamile kalabilirsiniz.  Ayrıca, bebeğinizi emzirirken regl döneminiz başlarsa artık hamilelikten korunmadığınızı unutmayın.

Menstrüasyon doğumdan sonra ne zaman gelir?

 Her kadın farklı olduğu için herkes için belirli bir zaman diliminden bahsetmek mümkün değil.  Ama genel olarak emzirmiyorsanız doğumdan 4 ila 8 hafta sonra adet döneminizin tekrar başlayacağını söyleyebiliriz.

 Emziren anneler için bu süre çok daha uzun olmakla birlikte zamanlama değişebilir.  Aslında emziren annelerin ilk 6 ay ve üzeri adet görmemesi normaldir ve birçok anne bebeği sütten kesilene kadar adet görmeyebilir.

Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri
Doğumdan Sonra Adet Görememenin Nedenleri

Menstrüasyon anne sütünü etkiler mi?

 Yumurtlama ve menstrüasyon, vücudunuzdaki hormonal değişikliklerin göstergeleridir.  Bunlar sütünüzün hem tadını hem de dağıtımını etkileyebilir.  Bu, sütünüzün miktarının azalabileceği ve tadının biraz farklı olabileceği anlamına gelir.  Ancak bunların hepsi önemsiz miktarlardır ve bebeğinizi emzirme yeteneğinizi etkilemeyecektir.  Emzirirken adet görmeniz, emzirmeyi bırakmanız veya bebeğinizi sütten kesmeniz anlamına gelmez!

Doğumdan sonra adet düzensizliği olur mu?

 Özellikle emziren bir anne iseniz, hormonlarınızın normal seyrine dönmesi zaman alacaktır.  Adet döngünüz 24 gün, sonraki 28 gün veya başka bir 35 gün olabilir.  Kanama yoğunluğundaki dalgalanmaları da fark edebilirsiniz.  Bunun için endişelenmene gerek yok.  Genellikle adet düzensizliği birkaç ay içinde veya emzirmeyi bıraktıktan sonra kendiliğinden geçer.

 Adet düzensizliklerine ek olarak, doğumdan sonraki ilk adet döneminde aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz.

  • Adet kramplarım eskisinden biraz daha fazla veya daha az arttı
  • Kanamanın şiddeti yavaştır
  • Adetim durmuş gibi görünüyor ama sonra yeniden başlıyor (dur-kalk-dur)
  • Kanamada küçük kan pıhtıları görüyorum

 Hamilelikten sonraki ilk adet döneminin normalden biraz daha ağrılı olması normaldir.Bu, ilk adet döneminde dökülmesi gereken rahim iç tabakasının fazlalığından kaynaklanmaktadır.  Diğer aylarda ise süreç normale dönecek ve muhtemelen adet sancılarınızın şiddeti azalacaktır.  Bununla birlikte, pedinizi saatte bir veya daha az değiştirmeniz gerekiyorsa veya olağandışı herhangi bir şey sizi rahatsız ediyorsa, mutlaka doktorunuzdan randevu alın.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.