Epidural Doğum Nasıl Olur?

06.12.2022
303
Epidural Doğum Nasıl Olur?
REKLAM ALANI

 Hamileliğin sonları yaklaşırken bebeğin adı, doğumun gerçekleşeceği hastane ve hatta bebeğin giyeceği ilk kıyafetler gibi birçok soru kararlaştırılır.  Ancak tercih edilen teslimat yöntemi diğer konular kadar net olmayabilir.  Doğumun hem bebeğin sağlığı için rahat hem de anne için kolay olmasını isteriz.  Bu nedenle anne adayları normal doğum ile sezaryen arasında kararsız kalabilirler.

 Anne normal doğum sırasında ağrı hissedebileceği ve sezaryen ile doğum anında bebeğini göremediği için hangi yöntemi seçeceği konusunda kararsız kalabilir.  Ancak sağlık koşulları uygun olduğu sürece epidural analjezi ile ağrısız bir şekilde normal bir doğum gerçekleştirilebilir ve zorunlu sezaryen ile doğumdan sonra bebeği görmek mümkündür.  Şimdi üçüncü trimesterdeyseniz, doğum yönteminizi belirlemeye çalışıyorsanız, gelin ve epidural doğumun tüm yönlerini öğrenin.  Seçeneklerinizi bilmek size doğum yapma zamanı geldiğinde karar verme özgürlüğü verir.

ARA REKLAM ALANI

 Normal epidural doğum nedir?

 Epidural, ağrının hissedilmesini engelleyen bölgesel bir anesteziktir.  Bel bölgesindeki epidural boşluktan lokal anestezi ile yapılır.  Bu işlem ağrınızı gidermek için ortalama 5 ila 30 dakika sürebilir.  Anestezi altında herhangi bir ağrı hissetmeseniz bile kasılmaları hissedebilir ve gerekirse bebeğinizi doğum kanalına itebilirsiniz.  Ancak anestezinin türüne bağlı olarak doğum sırasında yürüyemeyebilirsiniz.  Ancak doğumdan sonra yürümede herhangi bir zorluk yaşanmaz.

Epidural Doğum Nasıl Olur?
Epidural Doğum Nasıl Olur? - Hamilelik

 Epidural sezaryen doğum nedir?

 Anneyi veya bebeği etkileyebilecek bir sağlık durumu varsa doktorunuzun tavsiyesi ile sezaryen yaptırabilirsiniz.  Ancak sezaryen, bebeğinizin ilk ağlamasını duymanızı engellemez.  Epidural ile doğum sırasında uyanık olursunuz.  Uyanık olduğunuz için doğum yapmadan önce uyguladığınız nefes tekniklerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.  Doğumdan sonra zaten bebeğinizle ten teması kurabilirsiniz.  Bilinciniz açık olacağı için bu heyecanı eşiniz yanınızdayken yaşayabilirsiniz.

Epidural Doğum Nasıl Olur?
Epidural Doğum Nasıl Olur? - Hamilelik

 Epidural doğumun faydaları nelerdir?

 Prenses doğum olarak da adlandırılan bu doğum yönteminin avantajları şu şekildedir:

  • Bilinci açıkken yapılan en ağrısız doğum yöntemidir,
  • Sağlık nedeniyle zorunlu sezaryen uygulansa dahi bebeği doğumdan hemen sonra görme imkanı sunar,
  • Anestezi sadece belirli bir bölgeyi etkiler, yani doğum sırasında uyanık olursunuz.
  • Doğum başladıktan sonra sezaryen gerekliyse veya doğum sonrası tüp takılacaksa, takılan epidural bu işlemler için kullanılabilir.

 Epidural doğumun riskleri nelerdir?

 Epidural doğumun dezavantajları şunlardır;

  • Baş ağrıları doğumdan sonraki 24 ila 48 saat içinde ortaya çıkabilir,
  • Cilt enfeksiyonu olasılığı düşüktür,
  • Epidural anestezi için kullanılan ilaçlar geçici olarak kan basıncınızı düşürebilir, bebeğinizin kan akışını azaltabilir ve kalp atış hızını yavaşlatabilir.
  • Doğumun ikinci evresi olan ıkınma evresi uzayabilir.
  • Bazı durumlarda forseps veya vakumla doğuma devam etmek gerekebilir.
Epidural Doğum Nasıl Olur?
Epidural Doğum Nasıl Olur? - Hamilelik

 Epidural bebeğinizi etkiler mi?

 Araştırmalar bu doğum şeklinin bebeğin sağlığına zarar vermediğini gösteriyor.  Ancak doğumda birçok faktör yenidoğanın sağlığını etkileyebilir.  Verilen ilacın dozu veya doğumun uzunluğu gibi faktörler her bebeği farklı şekilde etkileyebilir.  En yaygın yan etki, düşük kan basıncı olan hipotansiyondur.  Bu, yüksek dozda ilaç verildiğinde ortaya çıkabilir.  Tedavi edilirse anneye veya bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.

 Kimler Epidural Doğum Yapamaz?

  • Anormal derecede düşük tansiyonu olan kişiler,
  • Kan dolaşımı enfeksiyonu olan kişiler,
  • Enjeksiyon yapılan sırtın alt kısmında deri enfeksiyonu olanlar,
  • Daha önce lokal anesteziklere alerjik reaksiyon göstermiş olanlar.

 Hangi uygulama yöntemini seçerseniz seçin, doktorunuza tıbbi durumunuzu mutlaka söyleyin ve bir anestezi uzmanından tavsiye alın.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.