Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik

06.12.2022
305
Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik
REKLAM ALANI

Anne adaylarını 13. gebelik haftasında neler bekliyor diye merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.  13 haftalık bebek gelişimi ile ilgili detayları öğrenin!

 Gebeliğin 13. haftası ile birlikte ikinci üç aylık dönem başlamıştır.  Bu hafta boyunca, hamilelikte olduğu gibi, bebek anne karnında gelişmeye devam eder ve doğuma hazırlanır.  Bebek önceki haftalara göre boyut ve kilo olarak artmış, tüm organları ve vücut sistemleri oluşmuş ve gelişmektedir.  Bebeğin hızlı gelişimine rağmen hamileliğin sadece 1/3’ü tamamlanır.

ARA REKLAM ALANI

 Gebeliğin 13. Haftasında Annede Yaşanan Değişiklikler

 Gebeliğin ikinci üç aylık dönemine giren anne, önceki dönemlere göre gebeliğin en rahat dönemine girmiştir.  13. haftada anne vücudunda meydana gelen değişimler şu şekilde sıralanmıştır;

  • Daha belirgin bir karın
  • Karın kaslarında ağrı
  • Diş eti hassasiyeti ve diş eti kanaması
  • Mide hassasiyeti ve hazımsızlık
  • Ciltte koyulaşma
  • El ve ayaklarda şişlik
  • Sabah rahatsızlığı
  • vajinal akıntı
  • Arzu

 Tüm hamile kadınlar bu değişikliklerin hepsini yaşamaz.  Bazı kadınlar çok az yaşarken, diğerleri değişen değişiklikler görebilir.

 13 haftalık hamile göbek ne kadar büyür?

 Hamileliğin ilk birkaç ayında anne rahmini görmek mümkün değildir.  Bebeğin büyüdüğü rahmin büyüklüğü ve karnının dışarı çıkmasına neden olan rahim içindeki konumudur.  Rahim, hamilelikten önce pelvis arasında yer alır, hamileliğin 12. haftasından itibaren pelvisin üzerine yükselmeye başlar.  Büyümeye ve kasık kemiğine kadar yükselmeye başlayan rahim, 13. haftada anne rahminin çıkması için yeterince büyümemiştir.  13. haftada anne karnı henüz dışarıdan farkedilecek kadar büyümemiştir.

Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik - Bebek

 13 Haftalık Bebek Ultrason Nedir?

 13 haftalık bebeğin ultrasonu artık bebeğinizi oldukça iyi görebileceğiniz bir fotoğraf gibi.  13 haftalık bebek artık yüzü, vücudu, kolları ve bacakları olan küçük bir insan şeklindedir.  Ultrasonda dikkat çeken şey, 13. haftada bebeğin kafasının vücudundan daha küçük görünmesidir.  Önceki haftalarda baş vücuda göre oldukça büyükken 13.hafta bebek ultrason görüntüsünde baş vücudun 1/3’ü kadardır.

 13. haftada bebek yaklaşık 7-8 cm boyunda ve 22-25 gr ağırlığındadır.  13 haftalık bir bebek limon büyüklüğündedir.

 13 haftalık bebeğin refleksleri de geliştiği için bebek gülümser, kollarını ve bacaklarını hareket ettirir, ağzına geldiğinde başparmağını emer.  Bebeğin bu hareketlerini ve reflekslerini ultrason görüntüsünde yakalamak mümkündür.

Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik - Bebek

 Bebeğin cinsiyeti 13.haftada belli olur mu?

 Evet, bebeğin cinsiyeti 12. haftadan itibaren belirlenir.  Cinsiyetin belirlenebilmesi için bebeğin cinsiyet organlarının anne karnında farklılaşması ve gelişmesi gerekir.  Bu değişiklik 8. haftadan itibaren başlasa da bebeğin ultrasonda fark edilebilmesi için büyümesi gerekir.  13 haftalık bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir ancak kesin kesinlik için 16. hafta beklenmelidir.  Bebek erkek ise kesin cinsiyet tayini daha erken gerçekleşir.  Bunun nedeni ise büzgülü ipin feminen bebekleri erkeksi göstermesidir.

 Hamileliğin 13.haftasında beslenme nasıl olmalı?

 Bebeğin sağlıklı gelişimi için besinlerin anne tarafından emilmesi yoluyla bebeğin ulaştığı anne karnında emilmesi gerekir.  Bu nedenle anne adayının hamilelik döneminde doğru ve dengeli beslenmesi çok önemlidir.  Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi tüm besin gruplarını içeren bir beslenme, hamilelik döneminde annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi için gereklidir.  13. haftaya kadar anne, kalsiyum ve demir açısından zengin yiyecekler yemelidir.  Sağlıklı karbonhidrat yemek, anneye ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve hamileliğin doğal bir sonucu olan yorgunluk ve halsizlik gibi semptomların azalmasına yardımcı olur.

 Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Besin Grupları

  • Protein
  • Kalsiyum
  • Folik asit
  • Ütü
  • Lif
  • C vitamini gibi besinler

 Hamileliğin 13. haftası kaç aydır?

 Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi, gebeliğin 13. haftasıyla başlar.  9 aylık gebelik 3 trimestere ayrılır ve her trimester 3 aydan oluşur.  Gebeliğin 13. haftası ile birlikte gebeliğin ilk 3 ayı bitmiş ve anne gebeliğin 4. ayına girmiştir.

 13 haftalık bebek gelişimi

 Anne karnındaki 13 haftalık bebek artık tamamen büyümüş ve küçük bir insan formuna dönüşmüştür.  Organları ve vücut sistemleri şekillenmekte ve gelişmekte olan bebeğin sindirim sistemi çalışmaya başlamıştır.  Bebek anne karnındaki göbek kordonundan beslenmesine rağmen içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutar.  Sindirim sistemi, bebeğin yuttuğu bu sıvının sindirilmesini ve idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.  13. haftada bebeğin diş tomurcukları gelişmekte, yüzü şekillenmekte ve gözleri yüzünün merkezine doğru yerleşmiştir.  13 haftalık bebeğin derisi, bir kısmı doğumdan önce, bir kısmı da doğumdan sonra dökülen tüylerle kaplıdır.  Bebeğin yumurtalıkları ve testisleri tamamen gelişmiştir.

Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik - Bebek

 13 haftalık bebek nasıl?

 Bir limon büyüklüğünde olan bebek, artık minik bir bebek şeklinde anne karnındadır.  Kol ve bacaklar, ayaklar ve parmaklardan oluşan bebeğin görüntüsü ultrasonda insan şeklinde görülüyor.

 13 haftalık bir bebek ne kadar büyük?

 13 haftalık bebek yaklaşık 7-8 cm boyundadır.  Hamileliğin 4. ayında bebek henüz oldukça küçüktür ve sonraki aylarda hızla büyümeye devam edecektir.

 13 Haftalık bebek kalp atışı nasıl?

 Bebeğin kalp atışları hala oldukça hızlı olsa da 13. haftada bir önceki haftaya göre biraz yavaşlamıştır.  13 haftalık bir bebeğin kalp atış hızı dakikada 120 ile 160 atış arasında değişir.

 13 haftalık bebek hareket ediyor mu?

 Evet, 13 haftalık bebek anne karnında hareket eder.  Ancak bebek henüz oldukça küçük olduğu için annenin bu hareketleri hissetmesi mümkün değildir.  Bebeğin kolları, parmakları ve bacakları geliştikçe kaslarının ve kemiklerinin güçlenmesi ile anne karnında birçok refleks hareketler yapar ve anne karnında hareket eder.  Annenin tüm bu hareketleri hissetmeye başladığı 17. haftada başlar.

Gebeliğin ondördüncü haftası ve sonrası hakkındaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.