Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik

07.12.2022
247
Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik
REKLAM ALANI

 20 haftalık hamilelikten sonra hem annede hem de bebekte ne gibi değişiklikler olacağını merak ediyorsanız hemen yazımızı okuyun!

Gebeliğin 20. haftasında, trimester ortasındasınız.  Karnınız büyüdükçe ağırlık merkeziniz değişir.  Bu nedenle 20. haftadan itibaren babet giymeyi tercih edebilirsiniz.

ARA REKLAM ALANI

 2. trimester olarak bilinen gebeliğin 14. ve 26. haftaları arasındaki dönemde sağlık sorunlarınız azalacak ve henüz ağır hissetmeyeceksiniz.  Bu süre zarfında herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve doktorunuz aksini söylemediyse, cinsel ilişkide bulunmanızda bir sakınca yoktur.

 Gebeliğin 20. Haftasında annede yaşanan değişiklikler

  • Gebeliğin 20. haftasında aldığınız kilolardan dolayı karın kaslarınız gerilmeye ve çatlamaya başlayacaktır.
  • Hamilelik hormonlarının etkisiyle 20. hafta civarında saçlarınızın, vücut kıllarınızın ve tırnaklarınızın daha hızlı uzadığını fark edebilirsiniz.
  • Dolaşım sisteminin genişlemesi nedeniyle tansiyonunuz normalin altına düşebilir.
  • Hamilelik sırasında artan kan hacminiz, vücudunuzda daha fazla demire ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelir.  20. hafta civarında günlük demir ihtiyacınız karşılanmazsa demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Bu dönemlerde anne adaylarının sıklıkla şikayet ettiği sorunlardan biri de yorgunluktur.
  • Hormonal değişikliklerden dolayı unutkanlığa ve dikkat dağınıklığına da yol açabilir.

 Hamileliğin 20. haftasında anne rahmi göbek deliğine denk geldiğinden ağırlık merkezi değişmiştir.  Yani düşmeye daha yatkın hale gelmiş olabilirsiniz.  Artık düz ayakkabı giyilmesi tavsiye ediliyor.  Topuklu ayakkabılara bir süre ara verebilirsiniz.  Yerden bir şey almak istiyorsanız eğilmek yerine dizlerinizi bükmelisiniz.  Bu sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Hamilelikte egzersiz yapmanın faydaları nelerdir?
Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik - Bebek

Hamileliğin 20. haftasında rahim ne kadar uzundur?

Hamileliğin 20. haftasında rahminiz genişlemeye devam eder.  Rahminiz göbek deliğinizle aynı hizadadır.  20. haftadan sonra haftada yaklaşık 1 cm uzaması beklenir.

 20 Haftalık Gebelikte Ne Kadar Kilo Almalısınız?

Hamileliğin ilk 13 haftasında ortalama 1-3 kilo alan anne adayları, 14. haftadan 26. haftaya kadar ayda ortalama 1 kilo alıyor.  Bu nedenle hamileliğinin 20. haftasında olan bir anne adayının hamileliğin başlangıcından bu yana 5 kilo almış olması beklenir.  Göbek her hafta olduğu gibi büyümeye devam ederken, bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini yavaş yavaş hissedebileceksiniz.

 20. Haftada Bebeğin Cinsiyeti Değişir mi?

 Hayır, bebeğinizin cinsiyeti sabittir ve hamileliğinizin başından itibaren aynıdır.  Doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini önceden tahmin ettiğinden farklı verdiyse, bunun ultrasonda gördüğü açıyla ilgisi vardır.  Doktorunuzun bebeğinizin cinsiyetini tahmin etmek için ultrason taramasını kullanabileceğini unutmamak önemlidir.  Bu, bebeğinizin cinsiyetinin değişmediği ancak doktorunuzun değerlendirmesinin değiştiği anlamına gelir.

Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik - Bebek

 20 haftalık bebek cinsiyet kusuru?

Evet, bebeğin cinsiyetini tahmin etmede küçük bir hata payı vardır, ancak bu oran 20. gebelik haftasında çok düşüktür.  Bebeğinizin anne karnındaki konumu cinsiyet belirlemede çok önemlidir.  Genel olarak anne karnındaki bebeğin cinsiyeti 20. haftada doğru olarak tahmin edilmektedir.

 Üreme organları geliştikçe bebeğinizin cinsiyeti de belirlenir.  Bebeğiniz kız olduğunda rahim oluşumu sona erer ve vajinal kanalın gelişimi başlar.  Erkeklerde testisler karından aşağı inmeye başlar.  İlerleyen haftalarda testis torbasının oluşması ile testisler tam olarak içeri girer.

 20 Haftalık Bebek Ultrason Nedir?

20. haftada bebek patates büyüklüğüne ulaşmıştır.  Ortalama 16-25 cm’dir.  Ağırlığı yaklaşık 260-300 gr’dır.  Her bebeğin gelişiminin farklı olduğu, boy ve kilosunun farklı olduğu unutulmamalıdır.

Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik - Bebek

 20 haftalık gebelikte bebek karnın neresinde?

20. hafta, bebeğin anne karnında daha çok hareket ettiği bir dönemdir.  Rahminiz göbek deliğinizle çakışıyor.

 Hamileliğin 20.haftasında beslenme nasıl olmalı?

  • 20. haftadan itibaren anneler sıklıkla demir eksikliği sorunu yaşarlar.  Bu nedenle haftada 2 gün yağsız et ve balık yemenize izin verilir.  Vitamin ve mineral değeri yüksek olan yumurtaları tüketebilirsiniz.  Ispanak, pazı ve baklagiller gibi yeşil yapraklı besinlerle demir seviyenizi artırabilirsiniz.
  • Hamilelikte önemi giderek artan su içme, hamileliğin bu haftalarında da ihmal edilmemelidir.  Bol su içmelisiniz.
  • Günlük C vitamininizi almalısınız.  Turunçgiller yardımcı olur.
  • Kalsiyumdan zengin besinler yemelisiniz.  Bebeğinizin kemik gelişimine katkı sağlar.
  • 20. hafta civarında, özellikle geceleri görülen kramplar rahatsız edici olabilir.  Bu krampları azaltmak için doktor tavsiyesi ile magnezyum takviyeleri alınabilir.  Ayrıca pilates, yoga, yüzme gibi vücut kaslarını güçlendirecek sporları tercih ederek kendinizi çok fazla yormadan kadınların rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 Hamileliğin 20. haftası kaç aydır?

Artık hamileliğin 40. haftasının ortasındasınız.  4 ay 19 günlük hamilesiniz ve bebeğinizi doğurmak üzeresiniz.  Gebeliğin 14 ila 26. haftaları arasındaki bu dönem, 2. trimester olarak bilinir ve 20. hafta, ikinci trimesterin ortasına denk gelir.

 20 haftalık bebek gelişimi

Evet, bu zamanlara geldiniz.  20. hafta civarında bebeğinizin hareketlerini sıklıkla fark edebilirsiniz çünkü bebeğiniz anne karnında daha fazla hareket ediyor.  senin bebeğin;  İşitme, görme, koku alma ve tat alma duyularının gelişimi neredeyse tamamlanmıştır.  Deri artık kalınlaşmıştır.  Tırnaklar ve saçlar gelişir.  Üreme organları gelişmeye devam eder.

 20 haftalık bebek nasıl?

Bebeğiniz bir patates büyüklüğüne ulaştığında, karnınızda bükülecek, tekmeleyecek ve buruşacaktır.  Kaşları çok incedir.  Saçlarınız da dökülebilir.

 20 haftalık bir bebek ne kadar büyük?

20 haftalık bebeğinizin boyu 16-25 cm civarındadır ama her bebek farklı olabilir.

 20 haftalık bebek kaç gramdır?

Bebeğiniz anne karnında 20. haftadan sonra ortalama 260-300 gram ağırlığında olacaktır.

 20 haftalık bebek kalp atışı ne olmalıdır?

20. haftada bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz.  Kalp atış hızı önceki haftalara göre arttı.  Ortalama bir sayı vermek gerekirse dakikada 120-160 kez atar.

 20 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?

Evet, 20 haftalık bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz.  Tekme attığında onları fark edebilirsiniz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.