Hamileliğin 21.  Haftası – 21. Haftalık Gebelik

12.12.2022
749
Hamileliğin 21.  Haftası – 21. Haftalık Gebelik
REKLAM ALANI

 21 haftalık hamilelik nasıl geçer, anne ve bebekte ne gibi değişiklikler olur diye merak ediyorsanız hemen yazımızı okuyun!

 Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi devam ediyor.  Gebeliğin 21. haftasına gelindiğinde anne, ilk üç aylık dönemin rahatsızlıklarının çoğunu geride bırakmış ve hamileliğinin en rahat dönemindedir.  Anne karnında hızla büyüyen ve gelişen bebek, boy ve kilo alır, daha iyi hareket eder, işitme ve görme gibi becerilerini geliştirir.  Henüz anne karnında fazla yer kaplamasa da anne, büyüyen bebeğin tekmelerini ve hareketlerini hisseder.

ARA REKLAM ALANI

 21. gebelik haftasında annedeki değişiklikler

Annenin göbeği artık iyi bir şekilde büyüyor ve diğer insanlar tarafından fark ediliyor.  Bebeğin anne karnında büyümesi ve gelişmesi annenin vücudunda ve ruh halinde değişikliklere neden olur.

 21. gebelik haftasında annede meydana gelen değişimler şu şekildedir;

  • Karın çevresinde ağrı
  • vajinal akıntı
  • El ve ayaklarda şişlik
  • Diş eti hassasiyeti
  • Mide rahatsızlıkları
  • Hazımsızlık ve sindirim sorunları
  • ten renginin koyulaşması
  • Yağlı cilt
  • Koku hassasiyeti
  • Mide bulantısı ve baş dönmesi
  • Hassas göğüsler

Her kadın listelenen değişikliklerin hepsini yaşamaz, bazı değişikliklerin yaşanması mümkün ve normaldir.

Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik
Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik - Bebek

21 Haftalık Gebelikte Ne Kadar Kilo Almalısınız?

Hamilelik ilerledikçe annenin kilosu da artar.  Anne ilk üç aylık dönemden itibaren kilo alır.  Annenin kilo değişimi hem kendi ağırlığının artması hem de bebeğin günden güne kilo alması ile gerçekleşir.  Gebeliğin 21. haftasında anne ortalama 4 ila 6 kilo almıştır.  Gebelikte dengeli kilo alımının sağlanması anne sağlığı için çok önemlidir.

21.haftada bebeğin cinsiyeti değişir mi?

Hayır, 21. haftada bebeğin cinsiyeti değişmez.  Bebeğin cinsiyeti aslında daha anne rahmine düştüğü anda belirlenir.  Bebeğin cinsiyetini belirlemek ve görmek için bebeğin büyüyüp belli başlı gelişmeleri tamamlamasını beklemek gerekir.  Bebeğin cinsel organları geliştikçe ultrason görüntülerinden bebeğin cinsiyeti belirlenir.

21 haftalık bebek cinsiyet belli olur mu?

Bebeğin cinsiyetinin değişmemesi dışında bazı durumlarda ultrason görüntülerindeki belirsizlikler ve hatalar nedeniyle cinsiyeti yanlış belirlenebilmekte ve daha sonraki ultrason kontrollerinde doğru cinsiyet ve bebekten farklı bir cinsiyet belirlenebilmektedir. Önceki kontroller  Bu durum 21. haftada da yaşanabilir.  Daha önceki kontrollerde farklı tespit edilen cinsiyetin doğru tespit edilmesi halinde 21. haftada daha doğru bir görüntü ile değişmesi olasıdır.

 Bebeğin pozisyonu, ultrason makinesinin çözünürlük kalitesi, gerekli cinsiyet belirleme gelişmeleri için bekleme süresi gibi faktörler bebeğin cinsiyetinin doğru belirlenmesini etkiler.

Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik
Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik - Bebek

21 haftalık bebek ultrasonu nedir?

21 haftalık anne karnındaki bebek ultrason görüntülerinde ve uyurken hareket ediyor.  Bebeğin burnu, gözleri ve ağzı iyi gelişmiş olduğu için ultrason görüntüsünde yüz oldukça net ve net olarak görülebilmektedir.  21 haftalık bebeğin kalp atışları da ultrasonda belli bir ritimde çok net ve güçlü bir şekilde duyulabiliyor.  21 haftalık bebek ortalama 26-27 cm boyunda ve şimdiden 360 gram ağırlığındadır.

Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik
Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik - Bebek

 21 haftalık gebelikte bebek midenin neresindedir?

Bebek anne karnında büyüdükçe pelvis arasında yükselir ve hamileliğin 21. haftasına geldiğinde karın orta yüksekliğine ulaşır.

 Hamileliğin 21.haftasında beslenme nasıl olmalı?

Annenin hamileliği boyunca yediği besinler ve beslenme alışkanlıkları hem annenin kendi sağlığını hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını doğrudan etkiler.  Daha hamileliğin başlangıcında anne dengeli beslenmeye dikkat etmeli, çok fazla yağ ve şeker içeren paketli gıdaları yememeye özen göstermelidir.  Annenin kafein, işlenmiş et, pastörize edilmemiş süt ürünleri gibi besinlerin tüketimini mümkün olduğunca azaltması bebeğin sağlığı için önemlidir.  Gebeliğin 21. haftasında anne, günlük olarak aşağıdaki besin gruplarını içeren bir diyet benimsemelidir:

  • Tahıl
  • Protein
  • Vitaminler ve mineraller
  • Kalsiyum
  • Folik asit
  • Lif
Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik
Hamileliğin 21.  Haftası - 21. Haftalık Gebelik - Bebek

Hamileliğin 21. haftası kaç aydır?

21 haftalık hamilelik 4 ay 26 güne eşittir.  Anne ikinci üç aylık dönemdedir.

21 haftalık bebek gelişimi

21. haftada bebeğin organları neredeyse tamamlanmıştır.  Bebek gerekli besinleri daha anne karnındayken plasentadan almasına rağmen bebeğin sindirim sistemi yuttuğu amniyon sıvısını sindirip yakıtı emerek az da olsa kendi kendini beslemeye başlamıştır.  Bebeğin vücudu, bağışıklık sistemini güçlendiren macunsu bir madde ile kaplıdır.  Bu yağlı yapının adı peynir yağıdır.  Vernix ceseosa’nın çoğu doğumda kaybolur.

 Bebekte bulunan amniyon sıvısı, annenin yediği yemeğin tadına göre lezzetini değiştirir.  Anne tatlı yerse tatlı, acı yerse acı olur.  21 haftalık bebeğin tat alma duyusu gelişmiştir, dolayısıyla bebeğin yuttuğu amniyon sıvısının tadı annenin yediklerine göre değişir.  Araştırmalar, bebeğin anne karnında tatlıları tercih ettiğini gösteriyor, ancak bu, annenin tatlı alımını artırmasını gerektirmiyor.  Bebeğin tat alma duyusu gibi işitme duyusu da gelişmiştir.  Bebek anne sesini net bir şekilde duyabilir ve ayrıca ortamdaki sesleri de seçebilir.  Bebek doğduğunda annesinin ve babasının sesine alışacaktır.

 Hamileliğin 21. haftasında bebeğin kolları ve bacakları vücuda göre dengelenir.  Bebeğin kemik ve kemik iliği gelişimi devam etmektedir.  21 haftalık bebeğin kasları, gerekli nöronların gelişmesiyle beyne bağlanır.  Bu da bebeğin hareketlerindeki reflekslerin ve seğirmelerin azaldığı anlamına gelir.

21 haftalık bebek nasıl?

Anne karnındaki 21 haftalık bebek, doğduğu zamankinin yarısı kadardır.  Kolları, bacakları ve başı vücuduna orantılı hale geldiğinden ona küçücük bir insan görünümü verildi.  Bebeğin yüz hatları da gelişmiştir.  Burun, gözler ve ağız son şeklini alır.

21 haftalık bir bebek ne kadar büyük?

21. haftada bebek ortalama 26-27 cm’dir.

21 haftalık bebek kaç gramdır?

21 haftalık bir bebeğin ortalama ağırlığı 360 gramdır.

21 haftalık bebek kalp atışı ne olmalıdır?

Bebeğin kalp atışları 21. haftada stetoskopla dinlenebilecek kadar kuvvetlidir.  Bebeğin kalbi, düzenli ve güçlü atışlarla bir yetişkinin kalp atış hızından yaklaşık 2 kat daha hızlı atar.  21 haftalık bebeğin kalp atış hızı dakikada 120 ile 160 atış arasında olmalıdır.

21 haftalık bebeğin hareketleri hissedilir mi?

Evet 21 haftalık bebeğin hareketleri hissedilebilir.  Bebeğin anne karnındaki hareketleri 20. haftadan itibaren anne tarafından hissedilir.  Anne karnındaki bebeğin tekmeler, yumruklar, esnemeler ve kaymalar, gebeliğin 21. haftasında anne tarafından hissedilir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.