Hamileliğin 7. Haftası – 7 Haftalık Gebelik

05.12.2022
332
Hamileliğin 7. Haftası – 7 Haftalık Gebelik
REKLAM ALANI

7 haftalık gebelikte anne adayları neler yaşıyor ve 7 haftalık bebek nasıl gidiyor diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!

Hamileliğin 7. haftası hamileliğin daha belirgin hale geldiği dönemdir.  Henüz 2. ayında olan anne karnı henüz toparlanmamış olsa da bu dönemde kilo almaya başlar.  Hamileliğe bağlı semptomlar ve bazı rahatsızlıklar bu hafta da devam ediyor.  7 haftalık bebeğin kasları, kolları ve bacakları bu haftadan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlayacak.

ARA REKLAM ALANI

7 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin başlangıcından itibaren anne belli belirtileri hisseder.  Her kadının hamilelik deneyimi ve belirtileri farklıdır.  Hamileliğin 7. haftasından itibaren anne, hamilelik henüz görünür hale gelmese de hamileliğini iyi hissetmeye başlar.  Gebeliğin 7. haftasındaki belirtiler önceki haftalardan farklı değildir ancak anne önceki haftalarda hissetmediği bazı belirtileri hissetmeye başlayabilir veya bazı belirtiler kaybolabilir.

 Gebeliğin 7. haftasının belirtileri önceki haftalardakilerle aynıdır:

  • Yorgunluk ve uyku ihtiyacı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Duygusal değişiklikler
  • Belirli yiyeceklerden tiksinme
  • -Aşerme hamilelik belirtilerinden 7 hafta sonradır.

Annede 7 haftalık gebelik değişiklikleri

Hamileliğin 7. haftası hala hamileliğin erken kısmıdır.  Bu nedenle annedeki değişiklikler yavaştır ve belirgin değildir.  7 haftalık bebek henüz anne karnında yeterince büyümediği için dışarıdan 7 haftalık gebelik tablosu görülemez.  Ayrıca anne birkaç kilo aldığını da görebilir.  Vücutta gözle görülür bir etki bırakmasa da annenin vücudu da bebeğin gelişimine paralel olarak değişir.

 Bu hafta anne rahmi önceki haftalara göre 2 kat daha büyüktür.  Anne adayı da 7. haftadan itibaren göğüslerinin büyüdüğünü fark edecektir.  Bebeği emzirmeye hazırlanan vücut, meme çevresindeki yağ dokusunu artırarak kan dolaşımını hızlandırır, memelerin büyümesinin nedeni budur.

7 haftalık bebek ultrason resmi nedir?

 7. haftada anne karnındaki bebek 9-13 mm uzunluğa ulaştı ve yaklaşık 2 gr ağırlığındaydı.  7 haftalık bebek anne karnında üzüm büyüklüğündedir.  7 haftalık gebelikte bebek henüz embriyo halindedir ve gelişimin ilk evresinde görülen kokeksin devamında kuyruğu vardır.

 7 haftalık bebek, ultrason görüntüsünde başı ve ayakları iyi tanımlanmış bir “C” şeklinde görünür.  Bebeği barındıran yumurta kesesi de bu ay ultrason görüntülerinde açıkça görülüyor.

Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik - Bebek

7 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?

7 haftalık bebek ultrasonda görülür mü sorusunun cevabı evet olacaktır ancak bebek henüz çok küçük olduğu için görülmesi çok zordur.  Bebek ve gebelikte ultrasonda ilk görülen yapı amniyotik kesedir ve bu yapı 5 veya 6. haftadan itibaren görülmeye başlar.  7 haftalık gestasyonel mesanede bebek net bir şekilde görülemese de doktor ultrason görüntüsünü bebeğin boyutunu ölçmek ve gebelik süresini belirlemek için kullanır.

7 haftalık gebelik kesesi nasıl görünüyor?

Ultrason görüntüsünün büyük bir kısmı 7. haftadaki amniyotik kesedir.  Amniyotik sıvı ile dolu olan amniyon kesesi bebeğe korunaklı bir ortam sağlayan ve bebeğin gelişimini devam ettiren yapıdır.  Amniyon kesesinin şekli yuvarlaktır.

7 haftalık hamileyim kesem ultrasonda gözükmüyor? Niye?

Bazı sağlık sorunlarından dolayı amniyotik kese oluşur ancak embriyonik gelişimin sonlanması nedeniyle kese içinde bebek görülmez.  Normal bir gebelik gelişiminde yumurta döllenmeden sonra bölünmeye başlar.  Döllenmeden 5 gün sonra rahim duvarına yerleşir.  Bazı durumlarda embriyonun gelişimi ilk haftada durur.  Bu duruma boş gebelik denir ve kadın doğum uzmanları tarafından ultrason görüntüleme kullanılarak saptanır.

Hamileliğin 7.haftasında beslenme nasıl olmalı?

Hamileliğin öğrenildiği andan itibaren anne beslenmesine ve sağlığına dikkat etmelidir.  Hamilelikte bebeğin ve annenin ihtiyacı olan yağ, protein, vitamin ve mineraller gibi besinlerin doğru kaynaklardan yeterli miktarlarda alınması gerekir.  Kalsiyum ve demir gereksinimleri unutulmamalıdır.  Bu hafta su ihtiyacı artabilir, anne adayının günde en az 8 bardak sıvı tüketmesi önerilir.

7 haftalık bir bebek kaç yaşında?

7 haftalık bebek 2. ayında.  Gebelik 3 ay olmak üzere 3 trimestere ayrılır.  İlk 3 ay birinci trimester olarak adlandırılır.

7 haftalık bebek gelişimi

7 haftalık bebek, ana rahmine düştüğünden bu yana 10.000 kat büyüyerek hızla büyümeye ve gelişmeye devam etti.  Hamileliğin 7. haftasında bebeğin yüzü şekillenmeye başlar.  Bebeğin göz kapakları, burnu, ağzı ve kulakları ilk şeklini almıştır.

 Gebeliğin erken evrelerinde bebeğin kafası diğer vücut bölgelerine göre daha güçlü ve hızlı büyür ve 7. hafta itibariyle bebeğin başı vücudun diğer bölgelerine göre daha büyüktür.  Bunun nedeni bebeğin beyninin hızla gelişmesidir.  Bu süre zarfında bebeğin kolları ve bacakları da şekilleniyor.  7 haftalık bebeğin sindirim ve solunum sistemleri de gelişmeye başladı.

 7 haftalık bebek yaşıyor mu?

Evet, 7 haftalık bebek yaşıyor ve yaşamsal belirtileri gelişiyor.  7 haftalık bir bebek vücut parçalarını, organlarını ve beynini geliştiren bir embriyodur.  Kalbi son haftalarda atmaya başladı.

Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik - Bebek

7 haftalık bebek nasıl?

7 haftalık bebeğin görüntüsü C şeklinde, bebeğin kafası vücudundan daha büyük ve ilerleyen haftalarda kaybolacak olan kuyruk benzeri bir yapıya sahip.  Bebeğin iç organları, sindirim, solunum ve dolaşım sistemleri gelişmeye devam eder ve ilerleyen haftalarda hareket etmesini sağlayan kaslı ve lifli sistemler gelişir, kolları ve bacakları görünmeye başlar.

7 haftalık bebek kaç mm?

Gebeliğin 7. haftasında bebek 9-13 mm uzunluğa ulaşır.  Hızla büyüyen bebeğin boyu ve ağırlığı henüz annenin hissedebileceği kadar büyük değildir.

 7 haftalık bebeğin nabzı ne kadar?

Anne karnındaki bebeğin kalp atışları yaklaşık 5. ve 6. haftalardan itibaren duyulabilir.  7. haftada bebeğin kalp atış hızı dakikada ortalama 130-160 atış arasındadır.

Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 7. Haftası - 7 Haftalık Gebelik - Bebek

 7 haftalık bebek kalp atışını duyamıyorsa ne yapmalı

Gebeliğin 7. haftasında bebeğin kalp atışları net olarak duyulabilir, bazı durumlarda kalp atışının duyulması gecikse de gebelik sağlıksız kabul edilir ve kalp atışının dakikada 85’in altında olması ile takip edilmelidir.  Böyle bir durumda doktora başvurmak ve doktorun talimatlarına uymak önemlidir.

 7 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi?

Evet anne karnındaki bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar ama henüz oldukça küçük olduğu için annenin bu hareketleri hissetmesi mümkün değildir.  Hamileliğin çok erken dönemlerinde anne bebeğin hareketlerini hisseder.  Bebeği hissetmek 16 hafta sürer.

 7 haftalık ikizler belli olur mu?

Evet 7. hafta ikiz gebeliğin kesin olarak belirlendiği haftadır.  Amniyotik kese ile 5. ve 6. haftada tespit edilebilen ikiz gebelik 7. ve 8. haftada kesinleşir.  7 haftalık hamile ikizler ultrason görüntülerinde tanınabilir.

Gebeliğin sekizinci haftası ve sonrası hakkındaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.