Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler

03.12.2022
371
Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler
REKLAM ALANI

Vitamin düzeni gebeliğin her döneminde çok önemlidir.  Bu nedenle vitamin ve takviyelere dikkat etmeliyiz.

 Tüm anne adayları hamilelik döneminde hem bebeklerine hem de kendilerine yetebilme telaşı içindedirler.  Sağlıklı ve dengeli beslenme, bebeğin gelişimi için çok önemlidir.  Sağlıklı beslenmek, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanın en kolay yoludur.  Ancak bazı durumlarda sağlıklı beslenmeye rağmen önemli vitamin ve mineral eksiklikleri oluşabilmektedir.  Multivitamin ve mineral takviyeleri gebelikte besinlerle birlikte alınamayan ve gebelikte alınması gereken vitaminler yani folik asit ve demir içerir.  Hamilelik planlıyorsanız veya hamileyseniz, prenatal vitaminler olarak da adlandırılan hamilelik vitaminleri, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.  Hamilelik sırasında hangi vitaminleri aldıkları sorulduğunda, etkilenenler arkadaş / akraba tavsiyelerini rehber olarak kullanırlar.  Ancak hamilelikte vitamin takviyesi için doktorunuza danışmanız önemlidir!  Hangi vitamine ihtiyacınız olduğunu en iyi doktorunuz bilir.

ARA REKLAM ALANI

Hamilelik Vitaminlerine Ne Zaman Başlanmalı?

 Hamilelikte kullanılan vitaminler iyi beslenmenin yerini tutmasa da bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar.  Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak, hamileliğiniz sonrasında belirli besin maddelerini, mineralleri ve vitaminleri daha fazla veya daha az almanızı önerebilir.  Gebelik planlanıyorsa gebe kalmadan önce gebelik vitaminlerinin alınması önerilir.  Planlı bir gebelik olmasa da gebelikte vitaminlerin doktor kontrolünde alınması önerilir.  Ayrıca birçok çalışma doğum öncesi vitamin kullanımının düşük yapma riskini azalttığını göstermektedir.

Hamilelik Vitaminlerine Ne Zaman Başlanmalı?
Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler - Anne

Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılır?

 Hamilelikte kullanılan vitaminler eczanelerde reçetesiz satılmaktadır.  Doktorunuz sizin için belirli bir vitamin markası önerebilir veya bu seçimi yapmanıza izin verebilir.  Doktorların anne adayları için önerdiği gebelik vitaminleri genel olarak şu şekildedir.

Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılır?
Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler - Anne

Folik Asit

 Folik asit, anne adaylarının alması gereken besin takviyelerinden biridir.  Nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olduğu için gebelikte folik asit ne işe yarar sorusuna kısaca cevap verebiliriz.  Bu nöral tüp kusurları yarık dudak ve damak, ciddi beyin ve omurilik anormallikleridir.  Bebeğin gelişiminde oluşabilecek anormallikleri önlemek için hamilelik planlanırken folik asit takviyesine başlanmalıdır.

C Vitamini

 Merak edilen sorulardan biri de hamilelerin C vitamini kullanıp kullanamayacağıdır.  C vitamini, amniyotik kesenin oluşumuna katkıda bulunur ve hamilelik sırasında toksinlerin önlenmesine yardımcı olur.  İçeriği ile anne karnındaki bebeğin gelişimi için önemlidir.  Ayrıca C vitamini hücre gelişimine katkıda bulunur, hücreleri korur ve sağlıklı tutar.  Besinlerin başında C vitamini alınabilir;  Narenciye, biber, bezelye, kivi, çilek, üzüm, muz, elma, patates, havuç.  Ancak domates C vitamini açısından da oldukça zengindir. Demir ve diğer vitaminlerin emiliminde de önemli rol oynar.

Demir

 Demir takviyesi, hamileliğin bir başka önemli parçasıdır.  Plasenta yoluyla anneden bebeğe sürekli bir demir transferi vardır.  Genelde annenin demir depoları bu ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalır ve annenin hemoglobin düzeyi düşer.  Bunu telafi etmek için anne adaylarının demir takviyesi almaları çok önemlidir.  Alınacak doz doktor rehberliğinde belirlenmelidir.  Alınacak doz gebeliğin evresine göre değişiklik gösterebilir.

Kalsiyum

 Hamilelikte kalsiyum içeren besinler bol miktarda tüketilmelidir.  Süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin besinleri çok fazla yememeye dikkat etmek çok önemlidir.  Bebeğin kalsiyum ihtiyacı başka türlü annenin kaynaklarından karşılandığı için anne adayı uzun vadede diş kaybı ya da kemik erimesi gibi sorunlar yaşayabilir.

Magnezyum

 Hamilelikte magnezyum her anne adayı için gerekli değildir.  Ancak hamilelikte bebeğin gelişimi için çok önemlidir.  Özellikle doğum sancısı ve kramp sorunu olan annelerde magnezyum eksikliği mevcut olabilir.  Tıbbi gözetim altında yeterli miktarda alındığında bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi için gereklidir.

Omega 3

 Özellikle ceviz ve balıkta bulunan Omega-3, anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.  Bu nedenle özellikle hamilelik döneminde haftada iki porsiyon balık yenmesi tavsiye edilir.  Somon, en fazla omega-3 yağ asidi içeren balık türüdür.  Balık çeşitlerinin tüketilmediği durumlarda dışarıdan omega-3 takviyesi yapılmalıdır.  Ayrıca yapılan araştırmalara göre omega-3 yağ asitleri alan gebelerin doğum sonrası depresyon riskini en aza indirdiği gözlemlenmiştir.

D Vitamini

 D vitamini güneşten alabileceğimiz bir vitamin türüdür.  Bununla birlikte, nüfusun büyük bir kısmı D vitamini eksikliğinden muzdariptir.  D vitamini eksikliği annede diyabet, sezaryen, gebelik toksemisi gibi riskler oluşturmakta ve ayrıca bebeğin kemik sağlığını ve iskelet gelişimini tehlikeye atmaktadır.  Sağlık Bakanlığı her anne adayının D vitamini almasını önermektedir.

 B Vitamini

 Suda çözündükleri için depolanamayan B vitaminleri dışarıdan temin edilmelidir.  Bu nedenle B vitamini yönünden zengin besinler tüketerek doğru beslenmeyi sağlamak gerekir.

 B12 Vitamini

 Özellikle hayvansal gıdaları yemeyen vejeteryan ve vegan anneler B12 vitamini açısından oldukça riskli bir gruptur.  Esas olarak hayvansal proteinlerden elde edilebilen bu vitaminin harici takviyesi için bir doktora danışmak mantıklıdır.

Çinko

 Hamilelikte çinko ihtiyacı arttığı için müsli, tahıl gevreği ve tahıl gevrekleri gibi çinko ile güçlendirilmiş gıdaların tüketilmesi faydalı olabilir.

A vitamini

 A vitamininin özellikle hamilelik döneminde doktor kontrolünde alınması tavsiye edilir.  Aşırı miktarda tüketilirse bebekte doğuştan anormalliklere neden olabilir.

İyot

 İyot, doğum öncesi ve doğum sonrası anne ve çocuğun gelişimi için çok önemli bir elementtir.  İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir.  Hamilelikte yeterli iyot alımını sağlamak için kaya tuzu yerine iyotlu tuz kullanılması önerilir.  Gebelikte gerekli olmadıkça tuz kısıtlaması yapılmamalıdır.

Diğer hamilelik vitaminleri

 Bakır ve selenyum gibi pek çok vitamin ve mineral bebeğin anne karnındaki gelişimi için çok önemlidir.  Dengeli beslenen hamile bir kadının bu tür mineral ve vitaminleri doğal olarak tüketmesi beklenir.  Ancak dengeli ve düzenli beslenemeyen gebelerin gerekli besin takviyelerini doktor gözetiminde almaları önerilir.  Ayrıca uzmanlar aşırı bulantısı olan hamilelerin gece yatmadan önce gebelik vitaminleri almalarını önermektedir.

Hamilelikte iyi beslenme ve vitamin takviyesi hakkında Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe hocamızın paylaştığı içeriğe de göz atmanızı tavsiye ederiz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.