Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları

03.12.2022
611
Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları
REKLAM ALANI

Hamilelik dönemlerinde herkesin yaşadığı bel, sırt ve kalça ağrıları hakkında tüm konular ele alınmıştır. Detaylı bilgi Bebekoloji ‘de paylaşıldı! 

Hamilelik sırasında kadınların yaklaşık %50’sinde sırt, sırt ve kalça ağrısı görülür. 

ARA REKLAM ALANI

Sırt, sırt ve kalça ağrıları, hamilelik döneminde kadınların yaklaşık %50’sinin yaşadığı rahatsızlıklar arasındadır.  Sırt ağrısı özellikle hamileliğin ilk aylarında sık görülür ve hamileliğin son aylarında sırt ve kalçalarda görülür.

 Hamilelikte yaşanan bu sorunlar, otururken ya da sırt üstü yatarken bile yanma hissi oluşturur.  Bu ağrının bilinen birçok nedeni vardır.  Bazen bel, sırt ve kalça ağrıları egzersiz ve diğer önlemlerle, bazen de sadece muayeneyi yöneten bir doktorla giderilebilir.

Bu konu hakkında detaylı olarak Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe ‘nin paylaştığı içeriğe de mutlaka göz atmalısınız.

 Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

 Hamilelik döneminde ortaya çıkma olasılığı yüksek olan bel ağrısı, bel bölgesindeki veya pelvis çevresindeki kas ve eklemlerin gerilmesi veya gevşemesi sonucu ortaya çıkar.  Hamilelikte bel ağrısının genellikle biyomekanik, vasküler veya hormonal nedenleri vardır.

 Bilinenin aksine hamilelikte sırt ağrısının kilo alımına bağlı duruş değişiklikleri ve karın bölgesinin genişlemesi ile bir bağlantısı yoktur.  Araştırmalar, hamilelik öncesi kalça çukuru geniş olan kişilerin hamilelik sırasında sırt ağrısına eğilimli olabileceğini göstermiştir.  Ancak gebelikte kısa sürede hızlı ve aşırı kilo alımı bel ağrısına neden olabilir.

 Hamilelikte bel ağrısı neden olur sorusunun cevabı, hamilelikte rahimdeki büyüme, sırt ve karın kasları arasındaki dengesiz kuvvet ya da büyüyen rahmin ağırlığının sırt ağrısına neden olduğu şeklinde olabilir.  Hamilelik sırasında östrojen, gevşeme ve progesteron serum seviyeleri artar.  Yüksek düzeyde gevşetici, eklemlerin gevşemesine yol açan sırt ağrısı sorununun gelişmesine katkıda bulunabilir ve östrojen, gevşeticinin etkilerini artırabilir.

 Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları - Sağlık

 Hamilelik sırasında büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlara da baskı uygular.  Bu da metabolik ve iskemi bozukluklarına yol açar ve sırt ağrısına neden olur.  Hamilelikte bel ağrısının bir diğer nedeni de etkilenenlerin iş hayatı ve psikolojik faktörleridir.

 D vitamini eksikliği de hamilelerde bel ağrısına neden olur.  Hamilelikte bel ağrısı sorunu ile baş edebilmek için otururken bel yastığı kullanılabilir ve otururken sık sık pozisyon değiştirmek gerekir.

 Günde birkaç kez bele 1-2 saati geçmeyecek aralıklarla en fazla 20 dakika soğuk ve ısı uygulanarak bel ağrısı önlenebilir.  Ayrıca masaj, nefes egzersizleri ve sırt üstü yatmaktan kaçınmak hamilelikte bel ağrısı sorununu azaltan faktörler arasındadır.

 Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

 Anne adaylarının büyük çoğunluğu hamilelik sırasında bel ağrısından muzdariptir.  Hamilelikte alınan kilolar, büyüyen göbek ve değişen duruş sırt kaslarını zorlar.

 Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde vücudun ön kısmındaki kilo alımı eğilme durumu oluşturur.  Hamile kadınlar, dengeyi sağlamak için gereğinden fazla duruşlarını düzeltmeye çalışarak geriye doğru eğilme ihtiyacı hissederler.  Bu sayede vücut zorlandığında sırt bölgesinde ağrı ve gerginlik hissedilir.

 Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları - Sağlık

 Hamile kadınlarda zayıf karın kasları da sırt ağrısına neden olabilir.  Bebek anne karnında gün geçtikçe büyüdükçe karın kasları da zamanla gevşer ve zayıflar.  Bu hastalar omuriliğin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığından sırt ağrısı oluşabilir.  Hamilelikte bel ağrısı sorununu azaltmak için alınması gereken önlemler şu şekildedir:

  • Ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının.
  • Yerden bir şey kaldırırken dizlerinizi bükün ve bir şey kaldırırken sırtınızı dik tutun.
  • Ağırlığınızı eşit olarak dağıtmak için düz ayakkabılar tercih edin.
  • Omurganızı bükmeyi bırakın.
  • Alışveriş yaparken iki çanta arasındaki ağırlığı dengeleyin.
  • Evde veya işte otururken sırtınızı destekleyerek dik bir duruş sağlayın.  Anne destek yastıkları bu konuda yardımcı olabilir.
  • Hamilelik döneminde sıkı ve dar kıyafetler giymek sırt ağrısını artırabilir.  Bu nedenle mümkün olduğunca rahat ve rahat giyinmeye özen gösterilmelidir.
  • Sırt çantası kullanmak, özellikle çantaya çok fazla eşya koymak hamilelikte bel ağrısına neden olur.
  • Hamileliğin sonraki aşamalarında yeterince dinlendiğinizden emin olun.
  • Hamilelikte sırt ağrısını hafifletmenin en iyi yollarından biri ılık bir banyo ve masajdır.
  • Sırtınızı uygun şekilde destekleyen bir yatak kullanın.  Gerekirse yumuşak yatakların altına sunta da yerleştirilebilir.

 Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

 Hamilelik sırasında sırt ağrısı tamamen önlenebilir olmayabilir.  Ancak bazı önlemlerle bu ağrıyı hafifletmek mümkün olabilir.  Bu nedenle gebelik ağrısını en aza indirmek için alınacak önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Hamilelikte egzersizlerle sırt ve kalça kasları güçlendirilebilir.
  • Yerden bir şey alırken eğilmek yerine tüm vücudunuzla çömelmeniz daha doğru olacaktır.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan ve ayak tabanını tam olarak desteklemeyen ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
  • Yatakta sırt üstü yatmamalısınız.  Yan yatarken dizleriniz bir yastıkla desteklenebilir.
  • Hamilelikte bel ağrısı için özel bantlar kullanılabilir.
  • Hamileler dinlenme sırasında ayak tabanlarını desteklemek için yastık kullanabilirler.
  • Hamilelikte gereğinden fazla kilo almamaya özen gösterilmelidir.
  • Kaslardaki stres ve gerilimi azaltmak için duruş doğru olmalıdır.
  • Hamilelikte yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini tüketilmelidir.
  • Bel ve kalça bölgesini yoran hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Doktor kontrolünde bel korsesi tercih edilebilir.
  • Uzun süre ayakta kalmayın.  Ancak doktor tarafından belirtilen süre boyunca günlük yürüyüş yapılmalıdır.
  • Gevşeme ve nefes egzersizleri yapılmalıdır.
  • Hamileler gün içerisinde sık sık istirahat etmelidir.
  • Hamilelikte şiddetli bel ağrısı olması durumunda doktora başvurulmalıdır.
 Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?
Hamilelikte Bel, Sırt Ve Kalça Ağrıları - Sağlık

 Hamilelikte Kalça Ağrısı Neden Oluşur?

 Hamilelik sırasında pelvik ağrı yaygındır.  Bu ağrı hafif, aralıklı veya sürekli şiddetli ve bıçak saplanır tarzda olabilir.  Hamilelikte kalça ağrısı kişilerin beline, poposuna ve kalçalarına yayılır.  Kalça ağrısı, hamilelik sırasında yürürken veya uzanırken ve dinlenirken de ortaya çıkabilir.

 Kalça ağrısı genellikle gebeliğin ilk üç ayında görülmez.  Ancak büyüyen rahim siyatik sinire baskı yaparak gebelikte kalça ağrısına neden olur.  Kalça ağrısı ayrıca bacakların alt sırtını ve arkasını da etkileyebilir.  Ancak kalça ağrısı bebek doğduktan sonra kendiliğinden geçer.

 Hamileliğin erken dönemlerinde de ortaya çıkabilen pelvik ağrı, anne karnında büyüyen bebeğe destek olmak için kemik bağlarında meydana gelen değişiklikler sonucunda ortaya çıkar.  Gebeliğin ilerleyen aylarında kalça ağrısının nedenleri obezite ve gebelik hormonlarıdır.

 Pelvisin her iki tarafını birbirine bağlayan eklemler sert ve katıdır.  Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gevşeme hormonu kalça bölgesindeki kasları, bağları ve eklemleri gevşeterek bebeğin doğum kanalından geçişini kolaylaştırır.  Bu gevşeme pelvik bölgede rahatsızlık hissine neden olur çünkü eklemler ve bağlar çok esnektir.

 Gebeliğin son dönemlerinde meydana gelen bir başka değişiklik de bebeğin doğuma hazırlanırken pelvise doğru inmesidir.  Bu durum sonucunda pelvis, kalça ve mesanede yoğun bir baskı hissedilir.  Bu durum hamileler için biraz zor olsa da aslında bebeğin doğmaya hazır olduğu ve ciğerlerindeki basıncın azalmasıyla hamile kadının daha rahat nefes alabileceği anlamına gelmektedir.

 Gebeler doğum yapalı uzun zaman olduysa kalça ve pelvik bölgede baskı hissederlerse hemen doktorlarına haber vermelidirler.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.