Bebek Anne Karnında Acıkır Mı?

12.12.2022
443
Bebek Anne Karnında Acıkır Mı?
REKLAM ALANI

Birçok anne adayı, bebeklerinin acıktıklarında daha hareketli olduğunu düşünür ve tekme atarak acıktıklarını gösterirler.  Ama gerçek şu ki, hamile bir kadının aç olması bebeğinin de aç olduğu anlamına gelmez.  Çünkü anne adayı aç olsa bile doğmamış bebeği besinlerini tüketmeye devam eder.

 Birçok hamile kadın, bebeklerinin aç olduğunu düşünür ve bu süre zarfında farklı davranır.  Anne adayı acıkınca bebeğinin de acıktığı söylenir ve tekme atarak açlığını göstermeye çalışır.  Yemekten sonra bebek ve anne doyar, bu yüzden pedal çevirmeye ara verir.  Bu varsayım ilk bakışta mantıklı gibi görünse de, anne karnındaki bebekleri beslemek söz konusu olduğunda pek işe yaramıyor.

ARA REKLAM ALANI

Bebek anne karnında aç mı?

 Fetüs anneye göbek bağı ile bağlıdır ve bu sayede ihtiyacı olan tüm besinleri alır.  Besinler anneden bebeğe göbek bağı yoluyla iletilir.  Anne adayı açken bebeğin de aç olması mantıklı olsa da beslenme süreci biraz daha farklıdır.

 Hamilelik sırasında aldığınız kiloların bir kısmı aslında vücudunuzun temel yağları ve bebeğin ihtiyaç duyduğu diğer şeyleri depolamasıdır.  Saatlerce yemek yemezseniz, vücudunuz bu rezervleri besinleri bebeğinize aktarmaya devam etmek için kullanır.  Öyle ya da böyle, bebeğiniz ihtiyacı olan her şeye sahip olacak.  Yemek saati geldiğinde sizin aç olmanız bebeğinizin de aç olduğu anlamına gelmez.  Anneden bebeğe sürekli besin akışı sayesinde bebekler asla acıkmazlar.

Bebek Anne Karnında Acıkır Mı?
Bebek Anne Karnında Acıkır Mı? - Anne

Anne acıkınca bebek neden tekmeler?

 Hamile kadınların çoğu, doğmamış çocuklarının da aç olduklarında kendilerini aç hissedeceklerini varsayar.  Bunu bebeklerinin acıktıklarında tekmelemelerine ve yemek yedikten sonra dinlenme süresi olmasına bağlıyorlar.

Anne karnı açken bebeğin tekmelemesinin nedeni tam olarak anlaşılamasa da uzmanlar bunun annenin kan şekerindeki düşüşten kaynaklanabileceğine inanıyor.  Bebeğiniz kan şekeri düştüğünde istemsiz olarak tekme atabilir.  Ancak bu, aç olduğunuzda her zaman olmaz.  Çünkü bazı hamileler bebeklerinin yemekten sonra daha çok tekmelediğini söylüyor.  Bu aynı zamanda kan şekeri ve besinlerdeki artıştan da kaynaklanabilir.

 Hamilelikte kaç kalori tüketmeliyim?

 Hamileyken, sık sık “iki kişilik ye” tavsiyesini duyarsınız, ancak bu mutlaka doğru bir tavsiye değildir.  Aslında, kalori ihtiyacındaki artış birçok kadının düşündüğünden çok daha küçüktür.  Çalışmalar bize ilk üç aylık dönemde kalori ihtiyacında artış olmadığını gösteriyor.  Enerji gereksinimleri, ikinci trimesterde günde yaklaşık 300 ila 350 kalori artar ve ardından üçüncü trimesterde günde yaklaşık 400 ila 450 kaloriye çıkar.  Bu artış gebeliğin geri kalanında aynı kalır.

 Öte yandan, ikizlere hamileyseniz, kalori alımınız belirtilenden biraz daha yüksek olabilir.  Ayrıca hamilelikte günlük tüketmeniz gereken toplam kalori miktarı, hangi trimesterde olduğunuza bağlı olarak 1800 ile 2400 arasında değişir.

Bebek Anne Karnında Acıkır Mı?
Bebek Anne Karnında Acıkır Mı? - Anne

Hamilelik sırasında artan iştahla nasıl başa çıkılır?

 Hamilelik sırasında her zaman aç olduğunuzu düşünüyorsanız, bunun iyi bir nedeni var: Vücudunuz bebeğiniz için çok çalışıyor ve çok fazla enerji harcıyor.  Yedikleriniz sadece büyüyen bebeğinizi beslemekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun hamilelikle gelen değişiklikleri (çok daha yüksek kan hacmi, büyüyen göğüsleriniz, rahminiz ve artan yağ depoları) yapmasına izin verir.  Aç olmana şaşmamalı!  Ama aşırıya kaçmaktan nasıl kaçınırsınız?  İşte hamilelikte sağlıklı beslenmenin püf noktaları…

  • Her üç saatte bir atıştırın.  Sık sık yerseniz, hiçbir öğünde çok acıkmazsınız.
  • Protein, lif ve sağlıklı (doymamış) yağlara odaklanın.  Her öğünde üç besinin bir karışımını içeren yiyecekleri dahil edin.  Kan şekerinizi sabit tutarlar ve açlığı uzak tutarlar.
  • Su içmek için susamayı beklemeyin.  Günde en az 2,5 litre su içmelisiniz.
  • Bazen susuzluk, stres veya can sıkıntısı açlıkla karıştırılabilir.  Sizi acıktırabilecek faktörlerin farkında olun.
  • Her gün 7 ila 9 saat iyi uyuyun.  Uykusuzluk hormonlarınızı olumsuz etkileyebilir ve kendinizi aç hissetmenize neden olabilir.
  • Lokmaları iyice çiğneyerek yavaş yiyin.  Diğer engellerine ek olarak fast food yemek, beyninizden gelen tokluk sinyallerini algılama olasılığınızı azaltabilir.
  • Tavuk, hindi, balık, yumurta, fasulye ve soya ürünleri gibi yağsız protein seçeneklerini tercih edin.  Öğünlerinize kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler ekleyin.  Yağ olarak ise zeytinyağı, avokado, yoğurt ve kuruyemiş gibi kendinden yağları tüketin.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.