Bebekler Ne Zaman Oturur

15.01.2023
777
Bebekler Ne Zaman Oturur
REKLAM ALANI

Anne babalar bebeklerinin doğumundan sonra özellikle gelişimlerini merak ederler.  Ne zaman başını tutmalı, ne zaman oturmalı, ne zaman yürümeli ve ne zaman konuşmalı.  Bebekler ilk bir yılda büyük değişimler gösterirler.  Bütün bunlar aslında bebek motor gelişiminin bir parçasıdır.  Fakat her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olabilir.  Peki bebekler ne zaman oturmalı veya oturmalı?  Bebeklerin oturmasını nasıl destekleyebilirsiniz?

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Hazırdır?

Bebekler genellikle 3-4 ay arasında oturmaya hazır olma belirtileri gösterirler.  Bebeğiniz başının kontrolünü kazandıktan sonra sadece yukarıda asılı duran oyuncaklara bakmaktan sıkılacak ve kendini öne doğru kaldırmaya çalışacaktır.  Ne de olsa 3-4 aydan sonra bu belirtilere sahip bebeklerin dünyayı farklı bir perspektiften görmek istemeleri doğal değildir.  Bebeğiniz artık oturmaya ve öne doğru eğilmeye başladıysa, aslında oturmaya hazırdır.  Ancak genellikle başının kontrolünü kazandıktan sonra oturma pozisyonuna geçebilir.

ARA REKLAM ALANI

Uzanırken bebeğinizin ellerini tutarsanız, baş kontrolü oturma yeteneğini etkiler.  Bebeğinizin başı bu pozisyonda geriye düşerse, yeterli baş kontrolüne sahip olmayabilir ve doğru oturamayabilir.  Bu nedenle ellerini tutup öne doğru çekme şeklinde bosun oyunu şeklinde yaptığınız aktivite onu oturmaya hazırlar.  Ayrıca yüzüstü yatarken başını kaldırabiliyorsa bu boyun ve sırt kaslarının geliştiğini gösterir.  Bu, bebeğinizin oturabildiğinin bir işaretidir.

Bebeğim ne zaman oturabilir?  Bebekler Altı Aydan Önce Oturur mu?

Bebekler genellikle 4-6 ay arasında oturmaya başlar.  Özellikle çevresini daha iyi görebilmek için oturmaya çalışır.  Ancak ilk aylarda bebeklerin desteksiz oturması pek mümkün değildir.  Sık sık oturur pozisyona getirirseniz sırt kasları tam gelişmediği için öne doğru eğilecektir.  Bu nedenle bebeğinizi otururken desteklemek zorunludur.

Bazen vücudu biraz öne doğru eğilirken elleri yerden desteklenmiş olarak oturur.  Üç ayaklı oturma dediğimiz bu oturma şekli ile birkaç saniye bile desteksiz oturabilir.  Ancak bebeğiniz büyüdükçe ve sırt kasları yeterince geliştikçe 8-9 aylıkken tamamen serbest bir şekilde oturmaya başlayacaktır.

Otururken Bebeğimi Nasıl Destekleyebilirim?

Bebeğiniz baş kontrolünü öğrendiğinde, onu oturmaya teşvik edebilirsiniz.  Oturmasını desteklemek için sağa, sola, ileri ve geri dengede olmasını sağlamak gerekir.  Oturmayı desteklemek için;

  • Yerde daha fazla zaman geçirmesine izin ver
  • Kısaca onu kucağınızda herhangi bir yerde bebek arabasında oturma pozisyonuna getirin
  • Yere birlikte oturun, bacaklarınızı açın ve bebeğinizin aralarına oturarak dengesini sağlamasına izin verin.
  • Yere oturun ve yastıklarla destekleyin, stabilitesi arttıkça yastık desteklerini azaltın.

Bebeğimin Oturmaması Önemli Mi?

Konsol oturma bebekler için önemli bir gelişimsel adımdır.  Her bebeğin motor gelişimi farklı olsa da bebeğiniz 9. aya yaklaştığında hala yardımsız oturamıyorsa motor gelişimi gecikebilir.  Bu nedenle bebeğinizi otururken destekleme alıştırması yapmanız önemlidir.

Ancak bebeğiniz 9 aylıkken hala yardımsız oturamıyorsa, kaslarda sertlik, yumuşaklık, vücut uzuvlarının asimetrik kullanımı veya ciddi bir baş kontrolü yoksa mutlaka çocuk doktorunuzla konuşmalısınız.

Bebeğim Otururken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeğinizi oturtmaya başlamadan önce, öncelikle onun hazır olduğundan emin olun.  Yeterli baş kontrolü olmadan bebeğinizi oturtmayın.  Çünkü ne kadar dikkatli olursanız olun öne doğru kayarsanız kazalar olabilir.  Ayrıca bebeğinizin gelişim evrelerine de dikkat edin.  Bunu takip edin ve motor gelişim için yeterli desteği sağlayın.

Hazır olmadığı bir gelişme için zorlamayın.  Bebeğinizi, hareket ve denge gelişimini engelleyen oturur pozisyonda tutmayın.  Bu tür destekleri kullanmak istiyorsanız, kısa bir süre kullanmayı deneyin.  Bu koltuklar bebeklerin kendi becerilerini geliştirmelerini engelleyebilir.

Ebeveynler için bir rahatlık olsa da bu koltukların uzun süre kullanılması oturma becerisini etkileyebilmektedir.  Bu koltuklarda veya mama sandalyelerinde iseniz, emniyet kemeri taktığınızdan emin olun.  Ayrıca bebeğinizi koyduğunuz yere dikkat edin, sert yüzeylere, yüksek yerlere veya suya yakın yerlere koymayın.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.