BLW Yöntemi Nedir

03.12.2022
420
BLW Yöntemi Nedir
REKLAM ALANI

BLW: Bebeğin kendi kendine beslenmesini destekleyen alternatif bir yöntemdir. BLW, katı gıdaya geçişi eğlenceli hale getirmede uzun bir yol kat edecek. İlk 6 ayda bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemelisiniz. BLW ile bebeğiniz yetişkinlerle deneyerek, test ederek ve kendi kendine besleyerek değil gerçek gıda ile beslenir. Bu beslenme tarzına bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra başlayabilirsiniz.

6 aydan büyük bebekler BLW yapmak için yardımsız oturmalıdır. Özellikle ilk yılın oral dönem olduğunu, bebeğin merak ettiğini, dokunma duyusunun geliştiğini, kendi kendine yemek yeme becerisinin eğitildiğini göreceğiz. BLW ebeveynler için de; tabakla bebeği kovalamadan eğlenmek doğal bir süreç olarak gerçekleşecektir.

ARA REKLAM ALANI

BLW Yöntemini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğinizle BLW yöntemini kullanırken aşağıdaki kendi kendine beslenme önerileri yardımcı olabilir.

  • Bebeğiniz dik ve rahat oturmalıdır.
  • İlk birkaç ay sadece elleriyle yemek yemeli.
  • Beslenme saatlerinde huzurlu olmak önemlidir. Çok aç ya da kızgınsa yemek yemekte zorlanabilir.
  • Sabırlı olmalısınız çünkü amacınız bebeğinizi doyurmak değil. Bu yönteme alışırsınız.
  • Bebeğinize vereceğiniz mamalar ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır.
  • BLW’ye başlarken, bebeğinizin tutması ve kavraması daha kolay olduğu için uzun ve kesilmiş yiyeceklerle başlamalısınız.
  • Bebeğinize vereceğiniz mamayı rahatça uzanabileceği bir tabak veya tepsiye koyabilirsiniz.
BLW Yöntemi
BLW Yöntemi

BLW’ye Nasıl Başlamalıyız?

Çocuk doktorunuz katı gıdalara başlayabilirsiniz dediğinde deneme günlerine başlayabilirsiniz. Bebeğiniz ne çok aç ne de çok tokken denemeye başlayın. Örneğin; Emzirmeden yaklaşık 1.5-2 saat sonra bebeğinizin beslenmesine göre programlayabilirsiniz.

Bebeklere yemek sunarken pişirme tekniklerine de dikkat etmeliyiz.

  • Buharda pişirme
  • Haşlama
  • Fırın gibi yöntemler kullanabiliriz. Kızartma yapılmamalıdır.

Başladıklarında çok az yemek yerler ve sık sık oyun oynarlar. İlk haftalarda verdiklerinizi yerde, sandalyede görürsünüz, ortalık biraz dağılabilir. Ağızlarına koyduklarını yutmadan alabilirler. İlk birkaç gün verdiğiniz mamaya çok az ilgi gösterebilir veya çok az yiyebilir. Oyun oynayabilir. Bu oldukça normaldir: 6. ve 8. aylar arasında bebekler yemeklerin tadına baktıklarında beğenip beğenmedikleri anlaşılır. Anne sütü hala ana öğündür.

İlk deneme olarak sebzelerle başlayabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği en az alerjik mevsim sebzelerini seçerek deneye başlayabilirsiniz.

Öncelikle; Brokoli, havuç ve kabağı deneyebilirsiniz. Onları kaynatabilir veya buharda pişirebilirsiniz. Bebeğinizi yemek sandalyesine oturtun ve bu mamaları ortalama 5 cm uzunluğunda çubuk şeklinde tepsiye yerleştirin. Bebeğiniz onunla biraz oynayabilir ve hatta bazen yere atabilir. Yedek parçanız varsa atarken birkaç kez daha önünüze koyun.

BLW’yi denerken, yiyecekleri küçük partiler halinde pişirin ve zamanla miktarı artırın. Bebeğinize çok fazla yiyecek türü vermeyin. Çünkü çok fazla çeşit bebeğinizin kafasını karıştırır. Önüne yeteri kadar mama koyarsanız ve siz yerken verirseniz bebeğinizde bir başarı duygusu gelişecektir.

İlk denemelerde bebekler bazen yiyecekleri ağızlarında tutabilir veya damak ile yanak arasında artıklar kalabilir. Ağzındaki yiyeceği temizlemek için dilini nasıl kullanacağını henüz bilmediğinden, bunu kontrol etmek mantıklıdır. Bebeğinizi ağzını açmaya zorlamak çok zor olabilir. Bu nedenle Kim ağzını geniş açacak gibi bir oyun oynayın, karşınızda ağzını açacağını göreceksiniz.

Sebzelerle deney yaparken, her 2-3 günde bir yeni bir sebze ekleyin. Bu, alerjik bir etki olup olmadığını izlemenizi sağlar.

Sebze denemelerine başladıktan 10 gün sonra meyve denemelerine başlayabilirsiniz. Öğle yemeğinde sebze, sabah veya öğleden sonra meyve vermeye çalışın. Meyve çok sertse buharda pişirerek yumuşatabilirsiniz.

BLW Yöntemi
BLW Yöntemi

7. Ayda Beslenme

7. aya geldiğimizde artık kırmızı ete başlamak mantıklı. Demir için kırmızı et çok önemlidir. Bu nedenle sebze ve meyveleri denedikten hemen sonra kırmızı ete geçilmelidir. Kırmızı ete gelince, isterseniz önce kuzu etiyle başlayıp ardından dana etiyle devam edebilirsiniz. Kuzu en az alerjendir. Eti bebeğinize verirken pişirmelisiniz. Eti minik parçalar halinde bebeğinizin önüne koyabilirsiniz. Kırmızı etten sonra tavuğu da koyabilirsiniz. Tavuk eti yumuşak olduğu için bebekler daha kolay yiyebilir. But şeklinde hazırlarsanız çok kolay kapar ve yemeye çalışırsınız.

7. aydan itibaren kademeli olarak kahvaltıya geçebilirsiniz. Bebeğiniz daha kolay kavramayı ve bağımsız yemeyi öğrendi.

Kahvaltıda ekmek olarak; Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, buğday tohumu ekmeği kullanabilirsiniz. Ekmek çok yumuşaksa, bebeğiniz onu yakalayabilir ama kıramaz. Ardından ekmeği tost makinesinde biraz ısıtarak yiyebilirsiniz. Bu, bebeğin tutmasını ve yemesini kolaylaştırır.

Peynir seçerken; Orta yağlı ve tuzsuz tercih edebilirsiniz. Orta yağlı beyaz peyniri bir gece önceden suya koyup 2 defa suyu değiştirirseniz sabah tuzsuz ve yumuşacık olacaktır. Tuzsuz sürülebilir peynir, tuzsuz mozzarella ve tuzsuz salyangoz peyniri de kullanabilirsiniz. Kendi yaptığınız tuzsuz kuark da bir alternatif olabilir.

Yumurta iyi bir protein kaynağıdır. İlk yıl beyaz çok alerjen olduğu için kullanmıyoruz. Yumurta kaynadıktan sonra sarısının etrafında mor halka kalmadığından emin olun. İlk denemede küçük bir parça (1/8 büyüklüğünde) koyup bir süre alerjik bir hastalık olup olmadığını takip edebilirsiniz. Miktarı her hafta biraz daha artırın ki 1 yumurta sarısı yesin. Şimdiye kadar pek çok sebze denediğiniz için bebeğiniz için sebzeli ve peynirli omlet yapabilirsiniz.

Kahvaltı için farklı tostlar hazırlayabilirsiniz. Pankek ve krep de kahvaltı alternatiflerindendir.

BLW Yöntemi
BLW Yöntemi

8 ve 9. Aylarda Beslenme

8-9 Ay gibi Balık vermeye başlayabilirsiniz. Özellikle ağır metaller içerdikleri için dip balıklarını tercih etmemeye çalışın. Hamsi ve istavrit güzel balıklardır. Küçük ve grimsi olduğu için zorlanıyorsanız, somon iyi bir alternatiftir. Balığı pişirirken fırınlayabilir veya buharda pişirerek hazırlayabilirsiniz. Balık çorbaları ve balık köftesi de alternatifleriniz olabilir. Pişmiş balıkları buğulanmış sebzelerle servis edebilirsiniz.

10 ve 12. Aylarda Beslenme

10. ay civarında bebeğinize akşam yemeği vermeye başlayabilirsiniz. 10-12 Aylar arasında yavaş yavaş yemek şeklinde kendini beslemeye başlar. 1 yaşına geldiğinde artık bebeğiniz sizinle aynı sofraya oturabilir ve her şeyi tek başına yiyebilir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.