Perine Masajı Nedir?

04.12.2022
829
Perine Masajı Nedir?
REKLAM ALANI

 Perine masajı nedir?  Perine masajı, bölgedeki kasları güçlendirerek daha rahat bir doğum süreci vaat ediyor.

 Epizyotomi işlemleri veya perine de meydana gelebilecek travma, normal doğuma hazırlanan kadınların en büyük endişeleri arasındadır.  Anne adaylarının evde rahatlıkla yapabileceği perine masajı ile bu korkular en aza indirilebilir.  Perine masajı, bölgedeki kasları güçlendirerek daha rahat bir doğum süreci vaat ediyor.

ARA REKLAM ALANI

 Perine masaj, rektum ve vajina arasındaki Perine bölgedeki kasları germek ve gevşetmek için yapılan manuel bir masajdır.  Bazı yağlarla parmak yardımıyla yapılır.  34. haftadan itibaren yapılan bir masajın vajinal doğumları olumlu yönde etkilediği söylenmektedir.

 Perine masajı nedir?

 Perine masajı nedir sorusunun cevabı kısaca hamileleri doğuma hazırlamak için yapılan bir masaj türü olarak açıklanabilir.  Perine kasların farkındalığını artıran Perine masaj vajina ile rektum arasındaki zemin dokularını doğuma hazırlar.  Perine masaj, bebeğin doğumu için kasları gevşetmek amacıyla elle nazikçe yapılır.  Masaj, hamileliğin 34. veya 35. haftasından itibaren önerilir.  Perine masajın amacı doğum sırasında yara ve yırtılma riskini en aza indirmektir.  Doğum sürecinde oldukça yardımcı olan masaj türü annenin farkındalığını da arttırmaktadır.  Perine masajı sırasında anne adayları doğum sırasında kasların nasıl gevşediğini ve kasıldığını fark eder.

 Perine masajı; Mesane, bağırsak ve üreme organlarını destekleyen pelvik taban kaslarına kan sağlar.  Bu perine bölgesini rahatlatır ve doğum sırasında bölgede oluşan hasar ve yırtılmaları engeller.  Doğum sırasında, bebeğin vücudu ve başı dışarı çıktığı için anormal bir esneme olur.  Bu noktada Perine doku bir masaj yardımıyla doğuma hazırlanır ve olumsuz esneme durumlarının önüne geçilir.  Perine bölgesindeki kasları ve dokuları nazikçe şekillendiren masaj türü farklı yağlarla yapılabilir.  Masaj sırasında bölgeye zarar vermemek için uygun yağlarla yağlanmalıdır.

 Doktorunuzun önerdiği şekilde perine masajında ​​kullanılabilecek yağlar şunlardır:

  • Buğday tohumu yağı
  • Lavanta yağı
  • Ceviz yağı
  • Defne Yaprağı Yağı
  • Zencefil Yağı
  • Zeytin yağı
  • Tatlı badem yağı
  • Ayçiçek yağı

 Perine masajı için doğal ve organik yağların yanı sıra K-Y Jelly gibi su bazlı kayganlaştırıcılar da kullanılabilir.  Sentetik yağlar veya Vazelin ve madeni yağ gibi kayganlaştırıcılar kullanılmaması tavsiye edilir.

Perine Masajı Nedir?
 Perine masajını kimler kullanır?

 Perine masajını kimler kullanır?

 Vajinal masaj olarak da bilinen perine masajı anne adayları tarafından rahatlıkla yapılabilir.  Kendiniz masaj yapmak istemiyorsanız partnerinizden veya bir uzmandan yardım alabilirsiniz.  Kısacası anne adayı, eşi veya bir uzman perine masaj yaptırabilir.

 Perine masajı nasıl yapılır?

 Perine masajı herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilir.  Masaja başlamadan önce mesaneyi boşaltmanız gerekir.  Eller sabunla yıkanmalı ve eldiven giyilmelidir.  Hafif bir masaj için yağ veya kayganlaştırıcı uygulanır.  Masaj öncesi tırnakların kısa olmasına dikkat edilmelidir.  Masajı yapmak için rahatlatıcı bir yer bulabilirsiniz.  Bu yatak odanız, banyonuz veya başka herhangi bir yer olabilir.  Vajinal açıklığı ve perineyi görebilmek için bir ayna da kullanabilirsiniz.  Masajı yatarak yapmayı seçerseniz, bacaklarınız açık ve dizleriniz çekik olmalıdır.  Masajınızı dik oturarak yapmak istiyorsanız üst vücudunuzu bir yastık veya özel bir hamile yastığı ile destekleyebilirsiniz.  Masaja başlamadan 10 dakika önce perine bölgesine ılık kompres veya ılık banyo uygulayarak bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.  Perine masajı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki gibi adım adım uygulayabilirsiniz:

  • Önce hindistancevizi yağı, badem yağı, zeytinyağı, defne yaprağı yağı veya parmaklarınızı kayganlaştırmak istediğiniz herhangi bir yağı sürün.
  • Parmağınızı vajinaya 4 cm kadar sokun.
  • Baş parmaklarınızı vajinal duvarın kenarlarına ve anüse doğru bastırın.  Nazik hareketlerle bölgeyi ve yanları ovmaya başlayın.
  • Parmaklarınızı 2 ila 5 dakika U şeklinde hareket ettirin.  Bu aşamada hafif bir esneme ve yanma hissi yaşamaya başlayabilirsiniz.  Burası bir ayna kullanmanın masaj tekniğinize fayda sağlayabileceği yerdir.
  • Masajı tekrarlayın.  U hareketi aynı anda bir yandan diğer yana yapılabilir.  Ayrıca başparmaklarınızı ters yönlere de çevirebilirsiniz.
  • Masaj için yaklaşık 10 dakika programlamanız yeterlidir.
  • Partneriniz masajı yaparken başparmak yerine işaret parmağını kullanmalıdır.  Bunun dışında partneriniz de sizin için aynı hareketleri yapabilir.
  • Masajı ilk yaptığınızda bölge esneklik kazanmadığı için zor olabilir.  Kendini zorlama ve merak etme.  Masaj tekniğini kullandıkça ve hareketler ilerledikçe bölgenin açılıp gevşediğini hissedeceksiniz.
Perine Masajı Nedir?
Perine Masajı Nedir? - Anne

 Perine masajının faydaları nelerdir?

 Perine masajı ulusal ve uluslararası çalışmalar sonucunda kanıtlanmış bir uygulamadır.  Perine masajı ile normal doğuma hazırlanan anne adaylarının daha az gözyaşı döktüğü çeşitli araştırmalarda gözlemlenmiştir.  Perine masaj, ilk vajinal doğumunu yapacak kadınlar için önemli bir husustur.  Epizyotomi veya perine yırtılmayı önleyen perine masajın diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Perine yapı ilk doğumda gergin bir pozisyonda olduğu için bölgeyi doğuma hazırlar.  Kan akışını artırarak iç dokuları rahatlatan masaj, vücudun esnemesine yardımcı olur.
  • Perinenin zarar görmesini engelleyen masaj, dikiş ihtiyacını azaltır.
  • Bebeğin başı ve vücudu doğum sırasında perine dokuya baskı yapabilir.  Düzenli masaj yırtılma riskini azaltır.
  • Pelvik dokuları destekleyen bir masaj rahim sarkmasını da önler.
  • Masaj, esneme yoluyla kasları gevşetir ve kasılmaları kolaylaştırır.
  • Masaj ayrıca daha önce yaralanan bölgede iyileştirici etkiye sahiptir.  Ayrıca ata binen ve dansçılar gibi perinesi daha sert olan kadınlar için masajın faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Perine masajı ile doğuma hazırlanan annelerin doğum korkusu azalır ve motivasyonları artar.  Doğumdan önce perine masajı yaptıran herkes kendini hem fiziksel hem de ruhsal olarak doğuma hazır hissedebilir.
  • Bebeğin rahat doğabilmesi için doğum yolu açılabilir.
  • Doğum sırasında aşırı batma, yanma gibi durumların önüne geçmeye çalışır.
  • Doğum sonrası travma ile ilişkili perine ağrı olasılığını da azaltabilir.

 Ne zaman ve ne sıklıkta yapılmalı?

 Hamilelikte pek çok şeyde olduğu gibi perine masajının ne zaman yapılması gerektiği kişiden kişiye değişebilir.  Ancak genel olarak masajın hamileliğin 35. haftasından itibaren doğumdan önce kullanılması tavsiye edilir.  Masajın etkili bir şekilde sonuçlanması için haftada 1-2 kez uygulanması tavsiye edilir.  Daha sık masaj, etkilerin geçmesine neden olabilir.  Masajı 2-5 dakika arasında yapabilirsiniz.  Masaja başladığınızda güçlü bir yanma veya esneme hissi hissedebilirsiniz.  Bu duygu zamanla azalacaktır.

Perine Masajı Nedir?
Perine Masajı Nedir? - Anne

 Ne zaman perine masajı yapmamalısınız?

 Aşağıdaki durumlarda perine masajı yapmamalısınız:

  • Gebeliğin 34. haftasından önce,
  • Vajinal pamukçuk, uçuk veya başka bir vajinal enfeksiyondan şikayetçiyseniz,
  • Plasenta previa gibi bir hastalığınız varsa.

 Yukarıdaki durumları dikkate almazsanız, bölgeye masaj yapmak durumu ağırlaştırabilir.  Perine masaj da mevcut enfeksiyonu yayabilir.

 Perine masaj doğum sancılarına iyi gelir mi?

 Bazı veriler perine masajının doğumu kolaylaştıran şeylerden biri olduğunu gösteriyor.  Perine masajı hassas ve küçük kasların güçlenmesine yardımcı olarak doğum sürecine katkı sağlar.  Gebeliğin son ayında yapılan masaj perine ve vajinal yırtılma riskini azaltır.  Ayrıca vajinal masajın doğum sırasındaki ağrıyı azalttığına dair bilimsel bir çalışma henüz yok.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.