Hamileliğin 5. Haftası – 5 Haftalık Gebelik

04.12.2022
356
Hamileliğin 5. Haftası – 5 Haftalık Gebelik
REKLAM ALANI

 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir, 5 haftalık bebek nasıl diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!

5. hafta ile birlikte gebeliğin 2. ayına girilir.  Bu hafta bebeğin büyümesinin hızlandığı haftadır.  Yaklaşık 2 mm büyüklüğünde, susam tanesi büyüklüğünde olan embriyo gelişmeye devam eder ve bebeğin vücut parçaları ve organları şekillenmeye başlar.  5. haftadan itibaren anne adayı birçok gebelik rahatsızlığını hissedecektir.

ARA REKLAM ALANI

 5 haftalık gebelik belirtileri

 Anne adayı önceki haftalarda bazı belirtiler hissetmiş olsa da gebeliğin 5. haftası gebelik belirtilerinin net olarak hissedildiği haftadır.  Bu belirtilerin en bariz olanı 5. haftadan sonra adet gecikmesidir.

 Bazı durumlarda kanama gebeliğin 5. haftasından sonra durabilir.  Bazı kadınlar hamileliğinin ilk 3 ayında adet kanaması yaşamaya devam eder ve bu normal kabul edilir ancak bazı durumlarda bu kanama bir soruna işaret edebilir, bu nedenle bir doktora görünmek doğru bir adım olacaktır.

 Annede 5 haftalık gebelik değişiklikleri

 5 haftalık bebek anne karnında gelişmeye devam ederken anne vücudunda birçok değişikliğe neden olur.  Bu değişikliklerin bir kısmı hamilelik sırasında salınan hormonlardan kaynaklanmaktadır.  5 haftalık bebek henüz annenin fiziksel görüntüsünü değiştirecek ve karnını açacak kadar büyük değil, bu nedenle 5 aylık gebelik görüntüsü hamileliği başkasının anlayabileceği kadar belirgin değil, annenin vücudunda değişiklikler oluyor.

  • Zayıflık ve yorgunluk
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • göğüs ağrısı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Artan tükürük
  • Duygusal değişiklikler
  • Belirli yiyeceklerden tiksinme veya belirli yiyeceklere karşı aşırı istek, hamileliğin 5. haftasının belirtileridir.

 Her anne adayının bu semptomların tümüne sahip olması gerekmez ve bazı anne adayları başka semptomlar da yaşayabilir.

Hamileliğin 5. Haftası – 5 Haftalık Gebelik
Annede 5 haftalık gebelik değişiklikleri

 Annede 5 haftalık gebelik değişiklikleri

 Hamilelik sürecinde annenin hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı ile ilgilenmesi gerekmektedir ve yapması ve kaçınması gereken bazı şeyler vardır.  Ayrıca bebeğin en hassas olduğu dönem 5 ile 10. haftalar arasıdır.

 Gebeliğin beşinci haftasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Spor yapmak
  • Kesinlikle alkol almayınız.
  • Doktora danışmadan ilaç almayın
  • Virüslere ve bakterilere karşı dikkatli olun
  • Radyasyondan kaçınma

 Gebeliğin 5. haftası ultrason taraması nedir?

 Anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri de ultrason görüntüsüdür.  Ultrason görüntüleri ile bebeği daha iyi görebilmek aileyi sevindirir ve bağların kurulmasına yardımcı olur.  Gebeliğin 5. haftasının ultrasonda görülüp görülemeyeceği sorusu en sık sorulan sorulardan biridir.

 5 haftalık amniyotik kese artık ultrasonda görülebilir.  5. haftada bebek çok belli olmamakla birlikte ultrasonda görülebilir.  Ultrason görüntülerinden doktor bebeğin boyutunu hesaplar.  Bebek bu hafta yaklaşık 1.25 mm.  Bebek, 5 haftalık gebelikte ultrason taramalarında çok küçük bir nokta olarak görülebilir.  İkiz gebelikler 5. haftadan itibaren ultrason görüntülerinde de tespit edilebilmektedir.  Gebeliğin 5. haftasında ultrason görüntüsünde ikizler görülebilir.

 5 Haftalık gebelik kesesi nasıl görünüyor?

 Amniyotik kese, bebeğin anne karnında geliştiği yapıdır.  Amniyotik kese, amniyotik sıvı ile doludur.  Çantanın şekli yuvarlaktır.  5 hafta sonra gebelik kesesi vajinal ultrason ile görüntülenebilir.  Gebelik kesesinde yolk kesesi 5. haftadan itibaren oluşmaya başlar.  Sarısı kesesi, hamileliğin boş bir hamilelik olmadığı anlayışını taşır.

Hamileliğin 5. Haftası – 5 Haftalık Gebelik
5 Haftalık gebelik kesesi kaç mm olmalıdır?

 5 Haftalık gebelik kesesi kaç mm olmalıdır?

 Gebelik kesesi, hamilelik 5 haftaya ulaştığında görünmeye başlar.  Bebeğin ultrasonunda ilk görülen şey olan amniyotik kese, bebeğin sağlığı ve hamileliğin seyri hakkında bilgi verir.  Her şeyin yolunda olduğunun işaretlerinden biri de amniyotik kesenin çapıdır.  5 haftalık amniyon kesesinin çapı ortalama 20 mm‘ye ulaşmış olmalıdır.

 5 Haftalık hamileyim.  Kesem var, bebeğim yok.  Neden? Niye?

 Gebelik, spermle döllenmeden 5 gün sonra yumurtanın bölünmeye ve rahim duvarına tutunmaya devam etmesiyle başlar.  İmplantasyondan sonra gebelik hormonları salınır ve annenin vücudunda değişiklikler meydana gelir.

 Bazı durumlarda, embriyonik gelişim ilk haftada durur ve bu, boş gebelik olarak bilinen duruma yol açar.  Boş gebelik, amniyotik kesenin oluştuğu ancak bebeğin gelişmediği zamandır.

 5 Haftalık bebek gelişimi

 5 haftalık bebek 3 katmandan oluşur.  Bu tabakalar beyin ve sinir sisteminin oluştuğu en dış tabaka ektoderm, akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi ve böbreklerin oluştuğu orta tabaka endoterm;  kalp ve dolaşım sisteminin oluştuğu iç tabaka ise mezotermdir.  5. haftada bebeğin dolaşım sistemi gelişmeye başlar ve bebeğin kalbi atmaya başlar.

Hamileliğin 5. Haftası – 5 Haftalık Gebelik
 5 Haftalık bebeğin kalp atışları nasıldır?

 5 Haftalık bebeğin kalp atışları nasıldır?

 Dolaşım sisteminin oluşması ve iki tüplü kalbin gelişmesiyle birlikte bebeğin kalbi düzensiz bir ritimle atmaya başlar.  Doktor kontrolü sırasında bebeğin kalp atışları duyulabilir ancak kalp atışları düzenli olmadığı için zor olabilir.

 5 Haftalık bebek nasıldır?

 5 haftalık bir bebek gelişmekte olan bir embriyodur.  Bebeğin beyni ve kuyruk kemiği oluşmaya başlıyor ve görüntüsü beynin içinden geçen bir tüp şeklini alıyor.  5. haftanın sonunda gelişim ilerledikçe C şeklini alır. Ultrason görüntüsünde bebek küçük bir iribaşa benziyor.

 5 haftalık bebek kaç mm?

 Hamileliğin 5. haftasında bebek henüz oldukça küçüktür, susam tanesi büyüklüğündedir, yaklaşık 1.25 mm büyüklüğündedir. İlk birkaç ayda bebeğin gelişimi çok hızlıdır ve bebek kısa sürede büyüyecektir.

 5 Haftalık ikiz gebelik belli oluyor mu?

 Evet, ikiz gebelik tespiti 5. ve 6. haftadan itibaren başlamaktadır. İkiz gebelik 5 hafta sonra ultrason ile tespit edilebilir. Anne karnında iki amniyotik kesenin varlığı ikiz gebeliği gösterir.

 Ancak 5. haftada saptanan ve erken gebelik sayılabilecek ikiz gebelik kesin değildir.  Embriyolardan birinin gelişimi durabileceği için kesin tespit 7. ve 8. haftalarda yapılır.

Gebeliğin altıncı haftası ve sonrası hakkındaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.